Jste zde

Univerzální trigonometrický senzor vzdálenosti a polohy optoNCDT 1420

Oceněnou novinkou tohoto roku v nabídce švýcarské společnosti Micro-Epsilon je univerzální trigonometrický senzor vzdálenosti s označením optoNCDT 1420.

Ten letos získal ocenění cenou "reddot award" v oblasti "industrial design" (průmyslový design). Tento kompaktní snímač byl zkonstruován pro kombinaci velmi rychlého a současně přesného měření posunutí, vzdálenosti a polohy v rozsahu 10 až 200 mm s opakovatelností (přesností) měření od 0,5 do 8 mikrometrů a linearitou 8 až 200 mikrometrů. To vše i při vysoké rychlosti (periodě) měření 0,25 až 4,0 kHz. Stejně jako všechny triangulační senzory od firmy Micro-Epsilon, nabízí optoNCDT 1420 inteligentní regulaci povrchu. Automatická kompenzace povrchu materiálu (ATC) zajišťuje stabilní výsledky měření bez ohledu na měnící se povrchové barvy nebo jas.

Jako vysílač světelného paprsku se využívá červeně svítící polovodičový laser (vlnová délka 670 nm), který vytváří velmi malou stopu paprsku, v závislosti na rozsahu měření od 0,1 do 1 mm. To umožňuje velmi přesně snímač zaměřit na měřené místo a použít jej i ve velmi stísněných rozměrech.

Kompaktní velikost v kombinaci s nízkou hmotností otevírá nové oblasti použití. Velkou výhodou je téměř vyčerpávající možnosti konektivity, tedy připojení snímače a přesnost naměřených hodnot do nadřazeného systému (PC, PLC, HMI apod.). Analogový výstup v podobě napětí i proudové smyčky v kombinaci s  digitálním rozhraním RS-422 společně umožňují integrovat tyto snímače do většiny výrobních systémů nebo řídících jednotek strojů. V případě sériové RS-422 komunikace se přenáší hodnota v 16bitovém kódování. To znamená, že podobně jako u analogového výstupu, kde například signál 20 mA je maximum rozsahu a 4 mA naopak minimální hodnota (nulová vzdálenost), i zde maximální číslo 65 536 značí například maximální rozsah a hodnota 0 minimální vzdálenost. V případě měřícího rozsahu 10 mm, tak změna hodnoty o 1 bit znamená přírůstek o cca 0,15 mikrometru (rozlišení měření). Hodnota pro analogový výstup je pak převáděna 12bitovým D/A převodníkem. Tak například u proudové smyčky se hodnota mění o přírůstky 4 mikroampéry.

Další poměrně neobvyklou věcí je fakt, že snímač optoNCDT 1420 se nastavuje a ovládá pomocí intuitivního webového rozhraní. To samo o sobě by tak zvláštní nebylo, i když webové rozhraní u snímačů není moc běžné. Zajímavé je hlavně to, že snímač nemá ethernet a pro přístup na web se využívá tunelování přes zmíněnou sériovou komunikaci RS-422. Celé nastavení tak sice probíhá přes klikání v nabídce zobrazené ve webovém prohlížeči, ale v počítači je nutné mít staženou a spuštěnou utilitu (prográmek), provádějící ono tunelování, tedy simulaci ethernetové TCP/IP komunikace pro webový prohlížeč. Výhoda tohoto přístupu je jasná: k nastavení není potřeba žádný speciální PC software. Nicméně protože je potřeba vytvořen zmíněné virtuální TCP/IP kanál, stejně je nutné do PC jeden speciální prográmek ze stránek výrobce stáhnout a nainstalovat.

Dále je již možné veškeré parametry snímače a výběr měřícího úkolu nastavit pomocí předvoleb a posuvníku. Také ve správě snímače je možné uložit a exportovat až osm uživatelsky specifických nastavení, které tak mohou být rychle a snadno uloženy, načteny a přeneseny do jiných senzorů. Zobrazení vzdálenosti, výběr maxima signálu a volně nastavitelné průměrování signálu umožňují optimalizovat úkoly měření. Funkce ROI (oblast měření) umožňuje např. odfiltrování rušivých signálů v pozadí. Multifunkční tlačítko umožňuje rychlé uvedení senzoru do provozu pro snadnější měřící úkony.

Základní parametry:

  • Měřící rozsahy (mm) 10 | 25 | 50 | 100 | 200
  • Linearita z 8 μm
  • Opakovatelnost od 0,5 μm
  • Měřící frekvence 4 kHz
  • Kompaktní snímač s integrovanou elektronikou
  • Kabel s pigtailem a konektorem M12 o délce 0,3 m nebo integrovaný kabel snímače s otevřenými konci o délce 3 m
  • Škálovatelný analogový výstup
  • Vstup pro spouštěcí signál (trigger)
  • Rozhraní RS422
  • Předdefinované a individuální předvolby ve webovém rozhraní

 

Odkazy:

Hodnocení článku: