Jste zde

Zastavte úniky vody dříve, než přijdou škody

Jak zabránit velkým škodám při prasklém potrubí, nádrži nebo prosakujícím těsnění? Jednou z možností je použít plošnou detekci úniku vody a automatické uzavření kulových ventilů vodovodních přívodů. Kombinace senzoru WLD Relay a servopohonu BVSDRY01 toto umožňuje realizovat bez demontáže stávajícího ručního ventilu.

Rychlá a plošná automatická ochrana před únikem vody

Poškození či prasknutí vodovodního potrubí a nádržek či jejich těsnění sice dnes není příliš časté, ale když to nastane, obvykle to již znamená doslova pohromu pro každou domácnost či firemní prostory. Náklady na opravu vytopených prostor jsou obvykle vysoké a představují i mnoho spojeného úsilí pro vyřizování pojistné události a následné shánění řemeslníků, kteří následky opraví. Z výše uvedeného je patrné, že vhodná jednorázová investice do kvalitní moderní automatické ochrany proti úniku vody a netěsnosti spotřebičů nebo rozvodů vody, která je v provozu 24 hodin denně, může nejen zachránit následné daleko větší náklady na opravy, ale také zajistí větší komfort života díky menší psychické zátěži spojené s nejistotou.

Ukázka indikace detekce vody snímačem HWg Sensor WLD Relay 1W-UNI připojeného na webový portál HWPortal.cz.

Dnes jsou již snadno k dispozici vysoce citlivé plošné senzory detekce vody a automatická serva ovládající kulový ventil přívodu, které mohou neustále analyzovat situaci okolo potrubí či spotřebičů a zjistit netěsnosti dříve, než způsobí jakékoli poškození. Pokud se tedy již něco přihodí, dojde k úniku jen malého množství vody, protože ventilové servo automaticky uzavře přívod vody. Tak ochrání nejen před vytopením bytu či domu a i případných sousedů, ale již také i poškození dřevěných podlah před zkroucením při dlouhodobém jemném prosakování (například okolo myčky nádobí v kuchyni) či zabrání plísni u špatně přístupných prostor rozvodů a stoupaček. Stejně tak může snadno detekovat netěsnosti okolo záchoda, ať již jeho splachovací nádržky, tak sifonu a odvodu splašků.

Servomotor pro kulové ventily Aqua-Scope BVSDRY01 umožňuje automatické či vzdálené zavření přívodu vody. 

Citlivá plošná detekce průsaku či výskytu vody

Výhodou velmi citlivého senzoru plošné detekce přítomnosti vody je v porovnání s klasickými vidlicovými detektory zaplavení možnost detekovat i malý výskyt vody a nejen na jednom místě. To dokáže například senzor WLD Relay 1W-UNI, který detekuje zaplavení vodou kdekoliv po celé délce připojeného detekčního kabelu (2+2m), přičemž zaplavení vodou nebo odpojení detekčního kabelu aktivuje sepnutím relé (NO/NC). Velmi nasákavý snímací / detekční kabel lze snadno natáhnout a rozprostřít po podlaze, po rozích sledovaného prostoru či okolo hlídaných předmětů, jako je například pračka, myčka, umyvadlo, dřez, vana, sprchovéhý kout či v podobném prostoru, který má být trvale hlídán na prosakování vody. Tak lze kontrolovat i jinak špatně dostupné a pozorovatelné prostory a tím ochránit nejen okolí před následky krátkodobého masivního nebo i dlouhodobého pomalého průsaku vody, ale případně i samotný spotřebič před větším poškozením a tedy následně i případnou dražší opravou.

Senzor HWgroup „WLD Relay 1W-UNI“ v podobě krabičky s připojeným snímacím kabelem lze provozovat nejen samostatně a spínacím relé provádět řízení či signalizaci, ale lze jej pomocí 1-Wire UNI rozhraní (RJ11) připojit i k jednotkám HWgroup Poseidon2 nebo Ares a tak signalizovat detekci i na cloudovém webovém portálu HWPortal.cz.

Nasákavý detekční kabel „WLD Sensing cable A“ reaguje již na malé množství vody (případně etylen-glykolu nebo jiné vodivé kapaliny) kdekoliv po celé délce. Kabel detekce zaplavení může být ze standardní délky 2 m nebo 4 m prodloužen jakýmkoliv nedetekčním kabelem o dalších 100 m až do celkové délky 185 m.

Sensor WLD Relay 1W-UNI poskytuje plošnou detekci přítomnosti vody (průsaku, úniku) prostřednictvím speciálního odolného, pružného nasákavého kabelu. 

Automatické uzavření kulových ventilů

Pečlivé a spolehlivé snímání průsaků vody s případnou indikací je sice pěkná věc, ale stále jde jen o indikaci vyžadující následně realizaci nějakého extrémně rychlého zásahu spočívajícího alespoň v co nejrychlejším uzavření přívodu vody do dané oblasti či spotřebiče a tím získat čas na zorientování se v nastalé situaci a provedení opravy místa úniku vody. A právě onu prvotní rychlou reakci může dobře zajistit dovybavení přívodních kulových ventilů rozvodů vody (dnes všude běžně namontovány v domácnostech i ve firmách) dodatečnou "chytrou" servo-jednotkou, která po obdržení signálu ze snímače / detektoru průsaku vody či zaplavení automaticky příslušný kulový ventil uzavře.

Tyto funkce poskytuje suchým kontaktem řízený retrofit servomotor s označením BVSDRY01 estonské společnosti Aqua-Scope a přeměňuje stávající již instalované běžné jednoduché mechanické kulové ventily s rukojetí na inteligentní zařízení pro řízení přívodu vody. Díky inovativnímu upínacímu mechanismu jej lze nainstalovat na uzavírací ventily s průměrem potrubí mezi 0,5 a 1,5 palce během několika minut bez potřeby dalších nástrojů a lze jej stejně snadno odstranit. Patentovaný servo mechanismus umožňuje plynule řídit točivý moment až do hodnoty 8 Nm, což umožňuje spolehlivé provozování serva jak s novými, tak i se zarezlými a starými ventily.

Servomotor je vodotěsný a lze jej použít ve vlhkém, špinavém a venkovním prostředí. V otevřené poloze motor automaticky jednou týdně provádí školení ventilů (zavření/otevření o 1/8 otáčky pro odstranění nečistot a vodního kamene). Zařízení je také schopno měřit úhel natočení a detekovat koncové polohy páky. Ke koncovým polohám se přibližuje pomalu, aby nedocházelo ke tření a zbytečnému mechanickému namáhání. Je napájen externím 12V zdrojem přes vodotěsnou spojku. Zařízení se ovládá buď pomocí lokálního tlačítka nebo přes suchý (beznapěťový) reléový spínací výstup detektoru vody.

Snadná instalace

Výhodou výše uvedené kombinace HWgroup WLD Relay detektoru s plošným snímačem vody a servomotoru pro kulové ventily Aqua-Scope BVSDRY01 je opravdu velmi jednoduchá instalace bez potřeby jakékoliv demontáže stávajícího ventilu a s ním spojených rozvodů / trubek. Prostě na místo nainstalovaného uzavíracího ventilu se nasadí a upne připevňovací mechanismus servomotoru, přičemž stále zůstává přístupná i samotná mechanická páčka, která zůstává součástí celého mechanismu.

Příklad montáže servomotoru na běžný kulový ventil používaný na rozvodech vody.

Pro detekci vody stačí jen snímací nasákavý kabel rozprostřít okolo trubek, spotřebiče nebo například okolo rohů místnosti a připojit přes nasouvací konektor do jednotky WLD Relay. Na šroubovací svorky výstupů této krabičky pak stačí jen napojit dva vodiče ovládání servomotoru a do servomotoru i WLD Relay krabičky připojit 12 V napájení. Celé výše nastíněné řešení lze nainstalovat během několika minut a bez kontaktu s vodou a dokonce to jde i bez nutnosti vypínání přívodu vody.

Případně pro realizaci tzv. chytré domácnosti je možné krabičku WLD Relay napojit přes 1-Wire komunikační konektor / kabel do některé z univerzálních HWgroup cloudových jednotek ARES, Poseidon či STE a s jejich pomocí přenášet informaci o detekci vody či zaplavení do cloudového HWPortal.cz. Odtud je možné si nechat automaticky zasílat informační emaily do chytrého telefonu nebo kontrolovat stav prostřednictvím běžného webového prohlížeče.

Ukázka indikace detekce vody snímačem HWg Sensor WLD Relay 1W-UNI připojeného na webový portál HWPortal.cz.

Základní data o senzoru plošného zaplavení:

  • Model: Sensor WLD Relay 1W-UNI + snímač WLD Sensing cable
  • Použití pro plošnou detekci přítomnosti el. vodivé kapaliny v délce 2 až 185 m.
  • Připojovací rozhraní:
    • Vstup pro plošný snímač detekce vody - WLD Sensing cable
    • Výstup pro napojení spínacího relé na akční jednotku / servo
    • Indikační červená LED - rozsvícení indikuje detekci vody
    • 1-Wire komunikační konektory (dva) pro napojení na 1-Wire sběrnici
    • Napájecí vstup pro +12 V DC (konektor pro 230 V AC adaptér + šroubovací svorky pro průmyslové zdroje)
  • Napájení: + 12V DC
  • Provozní teplotní rozsah: - 20 °C až +60 °C
  • Krytí krabičky jednotky: IP33 (pro venkovní prostředí je nutné přidat větší zapouzdření
  • Rozměry krabičky: 79 x 68 x 34 mm

Základní data servojendotky ovládání kulového ventilu:

  • Model: BVSLWE01 (EU)
  • Použití pro ovládání kulových ventilů s rukojetí s trubkami o průměru 1/2" až 1 1/4"
  • Výkon motoru: adaptivní točivý moment 0 až 8 Nm (automatické řízení momentu / kontrola stavu ventilu a polohy)
  • Ovládací rozhraní:
    • Ovládací / aktivační tlačítko pro ruční ovládaní ventilu (otevřít/zavřít).
    • 3-barevná indikační LED (indikace stavu otevřeno/zavřeno, ventil zablokován).
    • Zvuková signalizace aktivity (max. 85dB).
  • Napájení: 12 V DC, 1A
  • Provozní teplota: -20 °C až +60 °C
  • Krytí: IP66 (možno použít i ve venkovním prostředí bez přídavného krytu)
  • Celkové rozměry: cca 150 x 100 x 140 cm
  • Hmotnost: cca 603 g

Odkazy:

Hodnocení článku: