Jste zde

Novinka - Nepřerušitelné AC i DC UPS zdroje pro průmyslové aplikace

Pro dočasné nepřerušené zajištění provozu průmyslových zařízení slouží 230 VAC nebo 24VDC UPS zdroje. Moderní DC-DC provedení s Li-Ion bateriemi je lehké tak, že je lze upevnit přímo na DIN lištu.

V nabídce společnosti Omron jsou pro průmyslové systémy a aplikace speciální zálohovací napájecí zdroje jak v tradičním střídavém provedené AC 230V, tak i v méně běžném stejnosměrném provedení DC 24V, například pro napájení řídících jednotek, HMI panelů, PLC i bezpečnostních komponent. Tak lze nezávisle na spolehlivosti napájení od uživatele stroje zajistit spolehlivý nepřerušený provoz a tím i spolehlivost i bezpečnost zařízení.

Průmyslové AC-AC 230V zdroje nepřerušovaného napájení

Série OMRON BU_2RWL je UPS zdroj nepřerušovaného napájení AC-AC (UPS), kterým lze ochránit průmyslové vybavení, integrované aplikace nebo celé systémy před náhlými poklesy napětí a přerušeními dodávek elektřiny. Zátěže na BU_2RWL jsou stabilně napájeny výstupním napětím nebo frekvencí nezávisle na vstupu. To je možné díky online technologii, která nabízí po garantovanou časovou periodu nepřerušované napájení během poklesů napětí a přerušení napájení. Přídavné rychle měnitelné baterie zajišťují stabilní a nepřerušovanou dodávku energie a ochraňují vybavení a systémy i během výměny baterie.

Na LCD obrazovce BU_2RWL zdroje je možné provádět kompletní ovládáním a tedy není potřeba při nastavování použít počítač. Nicméně tento AC-AC UPS obsahuje také software pro OS Linux i Windows pro automatické vypínání. Pro připojení a ovládání slouží vstupní/výstupní svorkovnice a RS-232C, I/O pro externí komunikaci, plus externí dálkový signál ON/OFF.

Z pohledu montáže je možné BU_2RWL umístit dle potřeby do skříně nebo i vně, případně může být také použito jako samostatné zařízení připojené k 19” liště.

Ke AC-AC UPS zdrojů je pak od výrobce zdarma k dispozci software Simple Shutdown (verze s otevřeným zdrojovým kódem), která dokáže automaticky vypnout počítače a jednotky UPS, pokud dojde k problému s napájecím napětím (např. výpadek napájení atd.). Tento software poskytujeme bezplatně ke stažení. Pomocí tohoto softwaru a zdrojového kódu můžete do systému Linux nebo Windows začlenit automatické funkce vypnutí.

Průmyslové DC-DC 24V zdroje nepřerušovaného napájení

Zvláště pro uživatele PLC a HMI panelů je velmi zajímavá novinka v nabídce společnosti Omron v podobě zálohovaného nepřerušitelného 24 VDC napájení pomocí UPS řady S8BA.

Nejde přímo o zdroj ve smyslu měniče z 230 VAC na 24 VDC, ale jako UPS přídavek právě k těmto napájecím měničům AC-DC zdrojů, který zajistí dodávání stejnosměrného 24V napětí definovanou dobu právě pro výpadku 24V přívodního napájení. Tak lze například zajistit dočasnou funkci řídící jednotku (PLC či HMI panelu), bezpečnostních jednotek a komponent, snímačů a dalších komponent, které jsou nutné pro zajištění včasné signalizace stavu zařízení obsluze nebo po datové komunikaci nadřazenému PLC či počítači. Nenastane tak případ, že s výpadkem hlavního napájení celé zařízení "zhasne", ale hlavní funkce stále poběží, například pro analýzu příčiny výpadku / havárie, nebo po vypínání některých funkcí, které by jinak byly nežádoucí či nebezpečné při opětovném zapnutí / náběhu stroje.

Nepřerušitelné napájecí zdroje napájení UPS typu DC-DC Omron S8BA lze lehce připojit pomocí DIN lišty a při náhlém poklesu napětí nebo přerušení napájení spolehlivě zajišťují zálohu napájení 24 V DC po garantovanou dobu, čímž přináší potřebný čas pro vypnutí systému bez ztráty dat či poškození regulátorů, nebo obnovení stabilního napájení. Díky hot swapping je možné vyměnit baterii zcela bez potíží či přerušení napájení zařízení.

Dříve byly zdroje UPS často objemnou komponentou, která musela být namontována na montážní panel, protože byly příliš velké a těžké pro montáž na DIN lištu. Dnes díky použití lithium-ionových baterií jsou „UPSky“ kompaktní a lehké a zároveň jejich životnost dosahuje průmyslových kvalit. Konkrétně řada S8BA ve výkonovém provedení 120W váží pouze 800 g. Ve srovnání s tradičními olovnatými bateriemi, využívané stále ještě mnoha různými výrobci, přináší použití baterií Li-Ion ve zdrojích S8BA až dvojnásobnou výdrž s výrobcem očekávanou životností je až 10 let.

Inovativní provedení zapojení UPS zdrojů S8BA, realizované zástrčkovým terminálem použitým pro vstupně/výstupní rozhraní, šetří montážní čas. Navíc jsou nabízeny s různými komunikačními rozhraními USB, RS-232C nebo dvoustavovými I/O, díky čemuž jsou kompatibilní s různými IPC, PLC a regulátory průmyslové automatizace.

Závěr

Díky zvyšující se kvalitou zálohovacích baterií s delší životností a jejich snižující se hmotností, se obecně AC-AC i DC-DC UPS záložní nepřerušitelné zdroje napájení využívají stále častěji a častěji. Nejen že náhlé výpadky napájení nejsou ideální pro citlivé moderní měřící a řídící elektronické systémy, ale stále více je konečnými uživateli průmyslových strojů a zařízení vyžadována možnost zjištění stavu zařízení i zajištění základního ovládání téměř za všech okolností. Zvláště v případě napojení na komunikační systém společnosti pro rychlé předávání dat od strojů do nadřazené vizualizace či databázového systému (DCS), kdy výpadek komunikace se někdy následně poměrně složitě opět zprovozňuje. Cíle každého zařízení je tedy za všech okolností zůstat ve spojení s okolím a informovat jej o aktuálním provozním stavu a chybovém hlášení. A to právě moderní AC-AC i DC-DC UPSky dokáží velmi dobře zajistit.

Odkazy:

Hodnocení článku: