Jste zde

Čtyři stroje nahrazeny jedním: řešení mění pravidla hry při sklizni bazalky

Tým inženýrů společnosti Trucco splnil cíle svého klienta tím, že do nového stroje na sklizeň bazalky integroval řídicí jednotky UniStream PLC společnosti Unitronics a frekvenční měniče (VFD).

Trucco Automazione Agricola Industriale, lídr v zemědělském sektoru, stála před výzvou: integrovat čtyři samostatné stroje do jediného efektivního systému pro sklizeň bazalky. Jejich cílem bylo zefektivnit proces sklizně, skladování, vážení, mytí a sterilizace do jednoho spolehlivého stroje.

Nejdůležitější momenty z jejich cesty k řešení:

  • Komplexní výzva: Vytvoření 16 metrů dlouhého stroje pro bezproblémovou integraci a synchronizaci čtyř aplikací.
  • Inovativní řešení: Využití řídicích jednotek UniStream PLC a VFD společnosti Unitronics pro dosažení pozoruhodných výsledků.
  • Bezproblémová integrace: Přesné ovládání motorů, senzorů a akčních členů prostřednictvím modulů Unitronics Remote I/O a rozhraní HMI řídicí jednotky.

Výzva, kterou bylo třeba vyřešit

Italská společnost Trucco Automazione Agricola Industriale je firma s bohatou historií a zkušenostmi v zemědělském sektoru, která se specializuje na automatizaci pěstebních školek. Trucco se zaměřuje také na poskytování strojů na míru a nabízí poradenské služby a technickou pomoc, díky kterým  si získala pověst lídra v oboru.

Jeden z klientů Trucco čelil výzvě při řízení procesu pěstování bazalky. Jejich proces vyžadoval čtyři samostatné stroje pro čtyři nezávislé aplikace: sklizeň, skladování, vážení, mytí a sterilizaci. Tým inženýrů Trucco splnil cíle svého klienta tím, že do nového stroje na sklizeň bazalky integroval řídicí jednotky UniStream PLC společnosti Unitronics a frekvenční měniče (VFD). Vzdálené I/O Unitronics byly rozmístěny po celém 16 metrů dlouhém stroji.

 Použitím komponent Unitronics dokázala firma Trucco splnit úkol řídit a regulovat otáčky a točivý moment svých různorodých motorů, snímačů a akčních členů na dálku prostřednictvím rozhraní HMI řídicích jednotek.
 Dokončený stroj plně automatizuje proces sklizně bazalky. Stroj sklízí bazalku z pěstebních nádob a poté produkt ukládá a váží do přepravních beden. Poté stroj vyprázdní pěstební nádoby a zbaví je zeminy a odpadu. Poslední proces zahrnuje mytí a sterilizaci nádob pomocí páry o vysoké teplotě. Tyto procesy jsou plně synchronizovány, což umožňuje vysokou rychlost výroby a zároveň zabraňuje zaseknutí stroje.

Výhody

 Společnost Trucco uvádí následující výhody:

  • Veškerá komunikace mezi PLC, HMI, VFD a IO probíhala způsobem plug & play.
  • Jednotné softwarové prostředí UniLogic výrobce Unitronics zkrátilo dobu vývoje a umožnilo společnosti Trucco:
  • vyvinout jak řídicí PLC, tak aplikaci HMI ve stejném jednoduchém softwaru
  • uvést do provozu a parametrizovat VFD přímo z UniLogic. Možnost plně integrovat kalibraci měničů do softwaru umožnila společnosti Trucco rychle kalibrovat a konfigurovat sekvence, což by jinak trvalo mnohem déle.
  • Vzdáleně programovat a upravovat aplikaciPLC z kanceláře a okamžitě ji stahovat do PLC umístěného ve výrobní hale, což společnosti Trucco umožnilo zkrátit dobu vývoje aplikace PLC a kontrolovat nové funkce v reálném čase.
  • Zjednodušené zapojení: robustní rozšiřující moduly I/O výrazně zjednodušily vzdálené zapojení IO.
  • Virtuální HMI, kdy na stejném procesoru běží jak řídicí, tak HMI program, znamenalo, že není nutné HMI zapojovat - zatímco HMI je přístupné na jakémkoli zařízení podporujícím VNC. Tato aplikace je navíc zajištěna do budoucna; až se klient rozhodne pokročit v plánech na monitorování a správu strojů a jejich dat prostřednictvím cloudu, řídicí jednotky UniStream budou transparentně spolupracovat s cloudovým řešením Industry 4.0 UniCloud.

 Shrnutí

 Řešení společnosti Trucco vedlo k rychlejšímu, levnějšímu a vyššímu objemu výroby s menším počtem lidských chyb. Kromě vyšší spokojenosti klientů díky kvalitě výsledků  a včasnému dodání snížily automatizované procesy počet potřebných pracovníků.

„Společnost Unitronics bych doporučil všem automatizačním firmám, které potřebují dokončit složité projekty v krátkém čase a které nemají interní specializované pro gramátory. Díky zjednodušenému programovacímu prostředí UniLogic a s pomocí technické podpory Unitronics jsme dosáhli skvělých výsledků - vždy byli k dispozici pro zodpovězení jakéhokoli dotazu,“ uvedl  konstruktér Ivan Rosciano.

 

Produkty Unitronics vám přináší SCHMACHTL CZ – distributor Unitronics pro Českou Republiku a Slovensko.

https://www.schmachtl.cz/

www.unitronicsplc.com

Hodnocení článku: