Jste zde

EBM-papst – od ventilátoru ke cloudu

EBM-papst na MSV 2024 představí ventilátory nejen jako komponenty pro zástavbu do zařízení, ale také jako systémy, které významně ovlivňují energetickou bilanci chlazení zařízení i budov.

Chlazení a ventilace představuje jednu z největších výzev průmyslu i návrhu budov vzhledem k očekávané energetické bilanci, požadovanému technologickému výkonu a v případě budov také komfortu. Ventilace je nezbytná, na druhou stranu je nutné ji regulovat tak, aby nespotřebovávala přebytek energie na vlastní provoz, ani neodváděla příliš mnoho tepla. Řešení této problematiky si EBM-papst  ověřuje i ve svých německých závodech modernizací chladících a klimatizačních systémů.

Iniciativa byla zahájena v roce 2023 a stále probíhá. Jedná se o výměnu 261 ventilačních a chladicích systémů, aby bylo možné ušetřit energii mezi 10 a 50 procenty v každém případě, v závislosti na tom, jaký typ ventilátoru je aktuálně instalován. Kromě úspor generovaných výměnou samotného hardwaru má skutečný význam také schopnost propojit zařízení s digitálním světem. Za tímto účelem jsou nové ventilátory připojeny k vlastní cloudové platformě společnosti prostřednictvím bran od společnosti ebm-papst neo. Toto řešení shromažďuje relevantní datové body, analyzuje je a poté odvozuje opatření s přidanou hodnotou, od prediktivní údržby a dalších úspor energie založených na datech z provozu řízeného poptávkou až po zlepšení dostupnosti a automatizované exporty dat pro ESG reporting.

Přechod na více inteligence
Algoritmy se učí z chování uživatelů, charakteristik budovy a podmínek prostředí, což pomáhá vytvářet optimalizovaný vnitřní ekosystém. To je také případ švédských bytových družstev – ventilátor dodává pouze takové množství vzduchu, které je potřeba, a přizpůsobuje proudění vzduchu, a to i při nízkých teplotách, aby se minimalizovalo množství odebírané energie a optimalizovaly se předchozí neefektivní systémy větrání střech. Výsledkem je, že z budovy je odváděno pouze nejmenší možné množství ohřátého vzduchu.
Společnosti Cabero a Heidinger, které vyrábějí, instalují a provozují produkty včetně kondenzátorů, také těží z digitálních služeb EBM-papst. Integrovaná funkce monitorování systému detekuje anomálie, potenciál pro optimalizaci a kontaminaci v rané fázi, aby se předešlo dalším problémům, naplánoval se servis předem a zajistil se hladký provoz. Předpovědi úklidu řízené poptávkou zabraňují neočekávaným přerušením služeb a zbytečným prostojům.

Kompaktní vysokootáčkové turbokompresory ebm-papst
Specialisté z Mulfingenu rozšířili své produktové portfolio o vysokorychlostní bezmazné turbokompresory pro různé směsi vzduchu a plynů. Turbokompresory jsou velmi kompaktní a pracují v příslušném médiu, aniž by generovaly jakékoli vibrace, což znamená, že nepotřebují mazivo, které by mohlo například kontaminovat chladicí okruh. Plynové ložisko, které během provozu nepodléhá kontaktu ani tření, dosahuje nejen dlouhé životnosti, ale má také působivě nízkou hladinu hluku. Turbokompresory se používají například v chladicím okruhu, tepelných čerpadlech, samostatných systémech pitné vody a systémech dodávky plynu pro palivové články.

EBM-papst se stejně důkladně věnuje také inovacím v oblasti klasických ventilátorů. Zvyšování výkonu, snižování spotřeby i emisí hluku patří k trvalým cílům inovací.

EBM-papst bude vystavovatelem na Mezinárodním strojírenském veletrhu, který je nejvýznamnějším průmyslovým veletrhem ve střední Evropě. Zastoupeny jsou všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu.Hlavním tématem MSV 2024 je Průmysl 4.0 a digitální továrna. Mezi další zvýrazněná témata patří cirkulární ekonomika. Součástí veletrhu je špičkový doprovodný program složený z odborných konferencí, seminářů a workshopů na aktuální technická, obchodní a ekonomická témata.
Veletrh probíhá na Výstavišti Brno od 8.10. do 11.10.2024.
https://www.bvv.cz/msv

https://www.ebmpapst.com/de/en/home.html

Hodnocení článku: