Jste zde

I400 – programovatelný vážní systém

Firma Precia Molen, přední francouzský dodavatel vah a vážních systémů, vyvinul nový vážní systém, který bychom vám jako jejich český zástupce rádi představili. Programovatelný vážní indikátor přináší jedinečné řešení integrující měření hmotnosti a řízení průmyslových procesů do jednoho zařízení.

Základem I400 je modulární systém postavený na sběrnici Can open, který poskytuje mnoho různých řešení. Systém se skládá ze čtyř hlavních komponent.

Transmitter

Digitalizuje signál ze snímačů váhy, čímž se minimalizuje elektromagnetické ovlivnění výsledku vážení. Volitelně může být doplněn modulem se šesti digitálními vstupy a výstupy. Jeden ze vstupů může být použit jako analogový vstup 4-20mA, jeden jako čítací vstup o maximální frekvenci 6kHz. Jeden výstup je modifikovatelný na analogový 4-20mA. Na jedné síti se zařízeními I400 může být až 32 trasmitterů.

Grafický terminál

Terminál může obsluhovat až 32 transmitterů a je srdcem celého systému. Na jeho hlavní desce najdeme procesor o frekvenci 60MHz, paměť o velikosti 1Mb a šest patic pro moduly. V nabídce jsou moduly pro sériovou komunikaci (RS232, RS485, RS422, USB), zálohování dat na USB disk, digitální vstupy (2) a výstupy (4) a také pro analogový výstup 4-20mA. Na těle terminálu najdeme 16 programovatelných kláves, klávesu pro metrologickou obrazovku a klávesu přístupu. Samotný terminál rozlišuje 4 úrovně přístupu od obyčejného uživatele s minimálními právy až po instalátora, který může přistupovat ke všem funkcím bez omezení. Terminál může být dále opatřen DSD modulem, který ukládá všechna provedená měření a lze jej použít jako náhrada tzv. žurnálovacích tiskáren. Jeho grafický displej 240x128 bodů je dostatečně velký pro přehledné zobrazení mnoha informací a zároveň dostatečně čitelný i při osvícení sluncem. Existují dvě provedení - pro zabudování do panelu a celonerezové provedení s krytím IP 67.

Coupler

Toto zařízení poskytuje rozhraní pro DeviceNET, Profibus, Ethetnet (TCP/IP) a Modbus. Dále k němu lze připojit dva moduly jako k terminálu.

Nosič zatížení

Vážící plošina, zásobník, násypka s libovolnou váživostí a jedním nebo více tenzometrickými snímači. Tenzometrické snímač nemusí být svedeny do sjednocovací krabice, ale jsou napojeny přímo do transmitteru.

Programovatelný indikátor I400 dovoluje integraci všech zařízení kompatibilních se sběrnicí CAN Open - vzdálené I/O moduly, čítače frekvencí, servořízení,...


 

Z metrologického hlediska dovoluje indikátor všechny funkce, které se od něj očekávají: rychlost, vícerozsahové vážení, různé úrovně filtrování a stability. Protože má indikátor typové schválení pro evropskou unii, lze jej používat jako stanovené měřidlo, což přináší mnoho výhod.

Transmittery a terminály systému I400 mohou být instalovány do prostředí s nebezpečím výbuchu dle směrnice ATEX s možností připojení zařízení mimo nebezpečné zóny.

Indikátor je plně programovatelný dle IEC 61131-3 a na přání zákazníka může být vyvinuta aplikace, jenž bude plně vyhovovat stávajícím procesům nebo zvyklostem. Zákazníci s vlastním vývojovým týmem mohou po krátkém zaškolení vyvíjet své vlastní aplikace za použití indikátoru I400.

Příklady požití:

Dávkování:

Jedna z prvních aplikací, vyvinutých pro systém I400 naší mateřskou firmou, je plnění pro 4 vážní místa. Toto plnění může být řízeno z velína, vzdáleného až 500m. Aplikace kontroluje pro každý plnící bod hmotnost a stav každých 120ms.

Terminál pro navažování zboží:

Pokud máte ve skladě mnoho různých druhů zboží a potřebujete z kanceláře zadávat objednávky, tak nejspíše do skladu pořídíte počítač. Nevýhod je velmi mnoho. Počítače citlivě reagují na prach, obsluha jej může používat na jiné věci než je určen, atd. Pokud chceme tyto nevýhody odbourat, tak musíme použít nějaké lepší řešení. Tím může být právě I400. Pomocí jednoduchého komunikačního protokolu zadáváte obsluze pokyny, které zboží a kolik se ho bude expedovat. Okamžitě též můžete vidět výsledky, protože indikátor dle váhy na paletě či v přepravce okamžitě rozezná počet kusů již připravených. Pro masnou výrobu můžete ještě lépe rovnou kontrolovat hmotnost. Pro evidenci přepravek je možno ke každé nachystané přepravce vytisknout etiketu.

Dávkování do mísiče

Potřebujete do mísiče přesně dávkovat ingredience. I zde je systém I400 vhodným řešením. Na základě úbytku na jednotlivých silech může řídit míchání ve vámi zvoleném poměru a k tomu ještě ovládat míchací zařízení a výpustní ventil.

Vaše případné dotazy rádi zodpovíme a navrhneme Vám řešení na míru.

Luděk Sochor
info@ preciamolen.cz
http://www.preciamolen.cz
tel + fax: 543 236 084

Download & Odkazy

Domovská stránka výrobce - http://www.preciamolen.cz

Hodnocení článku: