Jste zde

Nový jednoduchý WiFi převodník na RS-232/422/485

V nabídce HW Shopu je již několik druhů WiFi převodníků. Jedním z nich je kompaktní a jednoduchý, na operačním systému PC nezávislý, převodník Aboundi ARS1120 s dvěma porty RS-232/422/485 a integrovaným WiFi vysílačem uvnitř odolné kovové krabičky. Převodník Aboundi ARS1120 si můžete objednat v našem HW Shopu.

Krabička označená jako Aboundi ARS1120 představuje nejnovější jednoduchý a kompaktní převodník pro převod signálů sériové linky RS-232, RS-422 nebo RS-485 na bezdrátový přenos dat přes WiFi - standard IEEE802.11b. Zprostředkovává tak komunikaci mezi mnoha další moduly a WiFi převodníky, počítači a dalšími systémy připojené ke komunikační síti tvořené bezdrátovým WiFi přenosem. Tím se dosahuje bezdrátového přenosu dat na vzdálenosti stovek metrů protokolem TCP/IP a možnosti odesílat data na jakýkoliv připojovací bod či zařízení v síti WiFi.

Převodník se vyznačuje velmi jednoduchou konstrukcí, kde mimo našroubování anténky, připojení konektoru dodávaného síťového adaptéru a zasunutí kabelu sériové komunikace není potřeba nic víc. Jednoduché je i nastavením parametrů převodníku z PC přes WiFi prostřednictvím libovolného webového prohlížeče (web browser - např. Internet Explorer, Mozilla Firefox apod.), nebo přes RS-232 využitím konzolového módu (například z programu Hyperterminál). Převodník je tak plně nezávislý na operačním systému (lze použít OS Windows 95 a vyšší, Linux, Unix nebo Mac). Nic není nutné programovat, pouze stačí navolit potřebné parametry v klikacím menu webového prohlížeče nebo zadáváním hodnot v konzolového režimu. Tak je možné nastavit parametry jako například IP adresu převodníku, TCP kanál, Ethernetový mód komunikace (server/klient), WiFi mód komunikace (Interstructure/Ad-Hoc), přenosovou rychlost a ostatní parametry každého sériového kanálu apod. Samozřejmostí je WEP kódování přenášených dat a heslem chránění přístup do nastavení převodníku.

Součástí každého modulu je široká softwarová podpora zahrnující program pro virtuální sériový port na PC a testovací program pro sledování přenos dat a znaků. Vlastnosti zařízení lze pak postupně updatovat uživatelem jednoduše nahráním nového firmwaru.

Vlastnosti

  • RS-232/422/485 komunikace prostřednictvím WiFi
  • RS-232/422/485 porty - Port 1 a Port 2 - individuálně nastavitelné
  • Bezdrátové WiFi ( IEEE802.11b) - možnost volby komunikační rychlosti, Interstructure/Ad-Hoc komunikace
  • Snadná obsluha - připojuje se jen anténa, napájení a sériové kabely
  • Možnost změny a nastavení všech parametrů z PC pomocí webového prohlížeče (např. Internet Explorer) přes WiFi
  • Nastavení parametrů prostřednictvím konzoly (sériového rozhraní)
  • Upgrade firmwaru přes WiFi - TFTP
  • Virtuální sériový port (software) pro Windows 
  • LED indikace provozu a komunikace
  • Napájení vnějším zdrojem DC 12V - koaxiální konektor
  • Robustní i esteticky kvalitní vnější provedení

Aplikace a použití

Převodník Aboundi ARS1120 je plně univerzální a jeho možné použít pro libovolnou aplikaci, která vyžaduje bezpečný bezdrátový přenos dat mezi mnoha zařízeními různých výrobců. Uvedený převodník je možné připojit k zařízením komunikující prostřednictvím sériové linky RS-232, RS-422 nebo RS-485. Umožňuje tak komunikovat a bezdrátově přenášet libovolná data pomocí WiFi. Protistranu pak tvoří WiFi zařízení, např. PC nebo HUB, WiFi Access Point, notebook, Pocket PC, které přijímají stejnou posloupnost znaků či data, která byla přenášena pro sériové lince.

Příklady použítí a nasazení převodníku:

  • Vzdálená komunikace mnoha snímačů (například elektronických teploměrů) a PC prostřednictvím WiFi.
  • Vzdálený monitorovací systém
  • Dopravní a informační systémy (displeje)
  • Monitorovací a lékařské systémy ve zdravotnictví
  • Vzdálené získání dat systému MaR (Měření a Regulace).
  • Bezdrátová realizace průmyslových sítí
  • Bezpečnostní systémy
  • Dálkové řízení průmyslových strojů
  • Komunikace a propojení mnoha měřících zařízení (multimetry, osciloskopy apod.) ethernet sítí.
  • Bezdrátové připojení PDA, tiskárny nebo mobilních telefonů do LAN
  • Připojení Pocket PC k tiskárně apod.

 


 

Základní hardwarové parametry převodníku

Hardwarové parametry:

  • Napájecí napětí : DC +12.0 V (koaxiální konektor), síťový napáječ je součástí dodávky
  • Spotřeba: cca 350 mA
  • Rozhranní :
    • Sériový port - 2x rozhraní RS-232/RS-422/RS-485 = 2x konektor, 110 b/s až 230.4 kbps, 5/6/7/8bitová data, 9pin D-SUB konektor, nastavení RS rozhraní se provádí softwarově z PC
    • WiFi - standard IEEE802.11b Wireless LAN - vše integrováno uvnitř přístroje, anténní konektor RSMA, možnost volby přenosové rychlosti 1Mb/s, 2Mb/s, 5.5Mb/s nebo 11Mb/s a komunikace s WiFi AP (Interstructure) nebo jiným převodníkem (Ad-Hoc)
  • Podporované komunikační protokoly: DHCP, TCP, IP, TELNET, WEP
  • Zabezpečení přenosu: 64 nebo 128bitové kódování WEP
  • Rozměry : 117 x 88 x 23 cm mm (bez antény)
  • Hmotnost : cca 315 g (bez antény)
  • Pracovní teplota: -20 až 55 °C
  • Další: LED indikace stavu a komunikace sériového a WiFi přenosu, odolné kovové pouzdro - krabička

Konektory na zadní straně přístroje

Zadní strana převodníku s 9pin D-SUB konektory, napájecím konektorem a DIP přepínači

Volba sériového rozhraní DIP přepínači

Spodní strana převodníku a tabulka možností nastavení každého portu pomocí DIP přepínačů

Ethernet komunikační  módy

Přes WiFi se přenášejí běžné pakety shodné s pakety klasické drátové Eternetové LAN síti - tj. TCP/IP komunikace. Pro vzájemnou komunikaci několika převodníků nebo převodníku s jiným zařízením podporující WiFi se nutné nastavit TCP mód, podle kterého se převodník zachová při příjmu nebo vysílání dat (paketů).

Převodník Aboundi ARS1120 se může chovat jako klient/server zařízení dle zvoleného režimu:

  • TCP server - převodník poslouchá na zvoleném TCP portu a očekává připojení klienta, který následně může vyslat data, resp. přijmout, ze sériového portu, resp. na sériový port.
  • TCP klient - převodník po příchodu dat na RS-232 rozhraní naváže spojení se serverem a umožní přenos.

Možnosti nastavení převodníku

Prostřednictvím WiFi a webového prohlížeče (např. Internet Explorer)

Nejjednodušší a nejpříjemnější je změna nastavení převodníku prostřednictvím libovolného webového prohlížeče (web browser) a WiFi. K tomu je zapotřebí mít jakýkoliv WiFi Access Point (WiFi AP) připojený k PC a na něm spustit webový prohlížeč typu Internet Explorer, Mozilla Firefox nebo Opera. Zadáním příslušné IP adresy převodníku, který chceme nastavovat (např. http://192.168.1.10), se dostaneme do přehledně seřazeného klikacího menu. To umožňuje bez výjimky měnit všechny hodnoty a parametry, včetně samotné IP adresy. Po každé měně je nutné provést uložení (Save) a provést "Reboot". Pokud byla provedena změna IP adresy, je následně nutné zadat do prohlížeče již novou IP adresu pro opětovné získání přístupu do menu. Ovládání je tedy prakticky totožné s nastavováním parametrů běžného WiFi Acess Pointu.

Konzolový režim - RS-232 (Hyperterminál)

V konzolovém režimu přes RS-232 lze vše nastavit stejně jako v předchozím případě přes WiFi a webový prohlížeč. Pro navázání komunikace lze například použít program Hyperterminál v OS Windows, kde je při připojeném převodníku nutné zadat následující parametry:

Pak se již zadá jen uživatelské jméno (username) a heslo (password), ve firemním nastavení hodnoty "admin", a již je možné zadáním příslušného názvu parametru definovat jeho hodnotu. Názvy parametrů jsou uvedeny v manuálu.

Dodávaný SW

Pro zjednodušení práce s převodníkem Aboundi ARS 1120 jsou součástí balení i CD-ROM se speciálním softwarem:

 

  • Virtuální sériový port - SerialComm™ Utility
  • Program pro testování a diagnostiku převodníků - ComSR Utility

Program SerialComm™ Utility (Virtualní sériový port)

Virtuální sériový port pro Windows umožňuje přistupovat k převodníkům Aboundi jako k sériovému portu v PC (v PC se objeví jako například COM8 vedle standardního COM1) a tím tunelovat rozhraní RS-232 přes Ethernet. Každý fyzický COM port na převodníku může mít navolen vlastní virtuální sériový port. Program je na CD-ROMu, který je součástí balení. Samotná instalace a spuštění je velmi jednoduché a stačí postupovat podle informací na obrazovce a klikat myší. Ovládání a nastavení běžícího programu popisuje manuálu programu.

Postřehy z testování - uvedení do provozu

Zde uvedený převodník je dodáván v krabičce obsahující samotný modul, anténka, zabalený síťový napáječ, CD-ROM s výše uvedeným softwarem a pdf manuálem a malý leták pro okamžité uvedení do provozu. K okamžitému použití však není nutné se CD-ROMem vůbec zajímat a stačí na modul našroubovat anténu, propojit ho z "portu 1" klasickým sériovým kabelem typu nulový modem (překřížené signály Rx a Tx) s PC a připojit napájení. Dále stačí postupovat podle přiloženého letáku v programu Hyperterminál a nastavit základních pár WiFi parametrů, které odpovídají parametrům WiFi AP. Po jejich uložení a provedení příkazu "Reboot" již dojde k automatickému navázání komunikace s WiFi AP a tím i k němu připojeným zařízením (PC). Správnou funkci v tomto stavu by měli indikovat zelené LED: Power, WLAN LINK a RS-232 portu 2 (příp. portu 1).

Pokud již převodník komunikuje s WiFi AP, k němuž je připojeno PC, můžeme již všechny parametry převodníku nastavovat pohodlně z webového prohlížeče klikáním a výběrem z menu. V celém několika hodinovém testování jsem nenarazil na žádný problém a vše fungovalo podle manuálu. Převodník bez problémů komunikoval v módu Interstructure s WiFi AP nebo v módu Ad-HOC se stejným převodníkem nebo WiFi moduly firmy Sollae.

Závěr

WiFi převodník Aboundi ARS 1120 nabízí jednoduché ovládání a zároveň zajímavé funkce. Proti již dlouho nabízeným a stále inovovaným převodníkům Sollae, které mají WiFi vysílač tvořený PCMCIA nebo CF kartou, ARS1120 obsahuje vše již napevno integrováno uvnitř. Výrazně se tak zjednodušuje používání. Jednodušší stavba naopak neposkytuje některé vlastnosti, jako je např. UDP komunikaci, ovládání AT příkazy nebo standardy PPPoE, MD5, SSL. Pokud tedy potřebujete jednoduché zařízení pro málo náročnou aplikaci, můžete zvolit Aboundi ARS 1120, pokud vyžadujete větší rozsah funkcí pro náročnější aplikace, zvolte některý z převodníků Sollae. Všechny pak najdete v nabídce našeho internetového obchodu - HW Shopu.

Antonín Vojáček
vojacek@ hwg.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: