Jste zde

PLC ANALYZER

Software pro dlouhodobý monitoring a záznam proměných v různých PLC.

Dostal jsem zkušební 30-ti denní verzi s driverem na PLC Siemens Simatic S7 přes MPI/Profibus a Ethernet, vyzkoušel s již klasickou CPU315-2DP.

Takže instalace proběhne bez problémů, nic to neudělá s nainstalovanými aplikacemi a drivery od Simense (toho jsem se trochu obával, ale opravdu bez potíží). analyzer
Po spuštění programu vyberete správný driver na to správné PLC. Pozor, drivery se kupují zvlášť (existují pro spoustu PLC), takže o nějakém připojování více různých PLC zatím ani řeči (o tom ale bude zmínka dále)
Samozřejmě jede to přes CP5511, tedy PCMCIA Siemens MPI/Profibus. Vyzkoušel jsem jak MPI tak Profibus DP (nastaví se v "Set PG/PC interface").
analyzer

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

V "Projekt options" nastavíme co chceme sledovat, barevné schémata, pořadí atp..
Možnosti jsou bohaté.
analyzer

 

Poté již spustíme záznam po jehož ukončení vidíme něco takového jako obr. vpravo.
MB1 je vnitřní clock memory, m1.5 = 1Hz timebase.Do časovače T20 se každých 500ms nahrává náhodná hodnota a generuje se pro dobu běhu časovače log. "H" na m22.4.

Nepodařilo se mi ale zachytit impuls po dobu jednoho cyklu PLC (ten by měl být vidět v m22.1 a m22.3 od hrany m1.5). Jinak je to ale celkem rychlé (modrý impuls m100.0 je dlouhý 30ms) a dá se to vše roztáhnout až na 1ms. Zda jsou ovšem zobrazené data při tak krátké časové základně pravdivé, to je otázka.

Samozřejmě je možno monitorovat spoustu dalších dostupných proměných.

analyzer

Export zaznamenaného souboru do txt formátu s různým uspořádáním je jednoduchý (vyzkoušel jsem i tabulku). analyzer
 

Závěr : prima program, nic zbytečně složitého, vše nastavíte intuitivně a funguje to bez potíží.
Ovšem myslím si že cena tohoto produktu je "ujetá o jeden řád". Samotný program stojí cca 50 tisíc Kč (bez DPH) a driver na MPI/Profibus dalších 20 tisíc. Za driver na ethernet musíte ještě připočítat dalších 30 tisíc! Neumím si představit kdo to koupí a hlavně pořádně využije. Škoda, být to o jednu nulu méně bylo by to o něčem jiném.

časově omezenou verzi produktu poskytla firma INOTEC Brno.

 

Hodnocení článku: