Jste zde

Automatizace domácnosti dle Samsungu na CES 2022

Novinky a vývoj IoT technologií pro domácnosti jako SmartThings, Home Hub a Home Care Wizard, SmartThings Cooking, Beverage Center atd. představila společnost Samsung na letošním veletrhu CES 2022 v Las Vegas (USA).

Způsob života se za poslední dva roky změnil. S tím, jak uživatelé začali trávit stále více času doma, se jejich životy staly více zaměřenými na domov. Manažeři a inženýři společnosti Samsung pak předpokládají, že tento trend bude pokračovat i v roce 2022 a proto společnost Samsung představila na letošním veletrhu CES 2022 (Consumer Electronics Show)  v americkém Las Vegas (5. - 8.1. 2022) novinky, inovace i nové budoucí technologie pro moderní automatizované domácnosti pod hesly „přizpůsobená, chytřejší a udržitelnější“.

Stánek společnosti s přezdívkou „Samsung city“ byl nabitý inovacemi celkově označenými jako „Společně pro zítřek“ (Together for Tomorrow). Ukázány byly novinky od nových domácích spotřebičů upravených na míru, přes displeje pro moderní životní styl, až po nejnovější přírůstek do rodiny smartphonů Galaxy. Zde si představíme nejzajímavější novinky zejména právě pro automatizaci chytrých domácností vybavených tzv. chytrými spotřebiči (SmartThings).

Chytrá domácnost se SmartThings

Samsung prezentoval urychlení osvojení propojeného života pomocí integrace technologie "SmartThings" do zařízení Samsung, tedy ve formování budoucnosti IoT představením produktů s vestavěnými funkcemi technologie "SmartThings Hub".

Samsung SmartThings je technologie, která má umožnit propojený život a hybnou sílu budoucnosti IoT zejména prostřednictvím praktické integrace softwaru "SmartThings Hub" do vybraných chytrých televizorů Samsung pro rok 2022, chytrých monitorů a chladniček "Family Hub". Začlenění softwaru SmartThings Hub má umožňovat bezproblémové připojení a ovládání produktů Samsung zařazených do řídicího centra moderní domácnosti. Poskytnutím nových přístupových připojovacích bodů do propojeného bydlení mají mít spotřebitelé možnost snadno proměnit svůj domov v chytrý dům.

Podle průzkumu "Connectivity and Mobile Trends Survey 2021“ vydaného společností Deloitte vlastní například americké domácnosti již v průměru 25 připojených zařízení a spotřebitelé při rozhodování o nákupu stále více upřednostňují snadnost použití, interoperabilitu a úsporu nákladů. Doposud se spotřebitelé obvykle spoléhali na vyhrazené rozbočovače pro připojení každého ze svých zařízení, zatímco integrací technologie SmartThings Hub do vybraných produktů Samsung odstraňujeme překážku přístupu a zefektivňujeme celý proces. Díky současné široké kompatibilitě zařízení výrobců zařazených do uskupení SmartThings spolu s budoucí podporou průkopnického standardu propojitelnosti chytré domácnosti "Matter" (nová technologie / standard pro propojování chytrých spotřebičů různých výrobů) má být SmartThings středobodem vytváření jednotného propojeného domova.

Integrace SmartThings Hub má tak umožnit uživatelům vytěžit ze zařízení Samsung maximum využitím různých komunikačních protokolů pro chytrou domácnost. Kromě "Matter" bude vestavěný software podporovat připojení přes Wi-Fi nebo Ethernet, což umožní komunikaci mezi širokou škálou chytrých zařízení. Další zařízení s bezdrátovou komunikační technologií Zigbee bude také možné připojit prostřednictvím volitelného příslušenství USB. Funkce SmartThings Hub budou k dispozici ve vybraných produktech Samsung v průběhu roku 2022.

Samsung Home Hub

Samsung Home Hub má pak pomoci spravovat domácí propojené SmartThings spotřebiče z jednoho centrálního zařízení. Řešení s dotykovou obrazovkou ve stylu tabletu řízené umělou inteligencí a poháněné technologií SmartThings poskytuje přizpůsobenou a propojenou domácnost, která má vyhovovat potřebám celé rodiny.

Samsung Home Hub využívá AI a SmartThings k pochopení potřeb uživatelů a automaticky nabízí uživatelům pro ně aktuálně nevhodnější možnosti nastavení a přizpůsobené režimy funkcí. Má tak uživatelům pomáhat zjednodušit jejich běžné domácí činnosti a povinnosti nebo informovanost o stavu domu či domácnosti pomocí sdílené zobrazovací plochy. Díky připojení Samsung Home Hub k chytrým domácím spotřebičům v každém místě domácnosti má být možné spravovat svou každodenní rutinu, zvládat domácí práce a starat se o svůj dům pomocí jen jediného vizualizačního rozhraní / zařízení. Jako domácí ovladač poskytuje široký pohled na celou vaši připojenou domácnost a umožňuje vám mít o všem hladce přehled. Samsung Home Hub podporuje nejen Samsung chytrá zařízení, ale i podobná zařízení "spřátelených" výrobců spolupracujích v konsorciu SmartThings. V budoucnu by tak měla být možná přímá konektivita k dalším zařízením systému chytré domácnosti, jako jsou světla a systém zamykání dveří.

Samsung Home Hub využívá exkluzivní 8,4palcový tablet, který lze ovládat z doku nebo jej používat různě po domácnosti. Pro hlasové ovládání má Samsung Home Hub dva mikrofony a dva reproduktory, které vám umožní snadno poslouchat upozornění a používat hlasové příkazy Bixby. Pokud máte otázku, zeptejte se Bixby. Samsung Home Hub, vybavený vysoce výkonnými mikrofony, dokáže po vložení do doku zachytit slovní příkazy vyslovené z širší místnosti.

Praktické ukázky umělé inteligence v domácnosti

Na CES 2022 stánku společnosti Samsung byly výše uvedené technologie SmartThings a Smart Home Hub představeny nejen teoreticky, ale vůbec poprvé i prakticky. Konkrétně byly představeny služby SmartThings spadající do kategorií vaření, péče o oblečení, domácí mazlíčci, kvality vzduchu, spotřeby energie a průvodců domácí péčí.

Když je čas vyprat, služba "SmartThings Clothing Care" (aplikace pro oblečení) se připojí ke spotřebičům jako "Bespoke Washer" (Samsung chytrá pračka) and "Bespoke Dryer" (Samsung chytrá sušička) a "Bespoke AirDresser" (Samsung chytrá skříň na oblečení), které mají schopnost přizpůsobit možnosti péče na základě typů materiálů vašich oděvů, vzorů používání a aktuální sezóny.

 

Služba "SmartThings Pet" (chytré věci pro zvířátko) má umožnit zkontrolovat vašeho mazlíčka pomocí chytré kamery upevněné na "Bespoke Jet Bot AI+" (Samsung robotický vysavač) nebo upravit nastavení na zařízeních, jakými jsou například klimatizace, aby bylo prostředí pro vašeho mazlíčka příjemnější. Technologie "SmartThings Air" (kvalita vzduchu) pak dokáže zajistit automatické odvlhčování a propojit se s klimatizačními zařízeními a čističkami vzduchu, abyste mohli řídit kvalitu vzduchu v domácnosti podle vašich preferencí.

Funkce "SmartThings Energy" na Samsung Home Hub analyzuje vzorce využívání domácnosti jednotlivými jejími členy a používá svůj úsporný režim vybavený umělou inteligencí, aby pomohl snížit účty za energii. Aby uživatelé měli nad vším přehled, "SmartThings Home Care Wizard" monitoruje všechna připojená chytrá zařízení, zasílá upozornění, když je třeba vyměnit díly a nabízí rady, pokud se něco pokazí.

Samsung chytrá kuchyně

Samsung se také zaměřil na realizaci "chytřejší kuchyně" pomocí již zmíněného vizualizačního a ovládacího rozhraní "Family Hub", které je součástí nejnovější řady chladniček na míru. Pomocí velké obrazovky na přední straně chladničky si uživatelé mohou vychutnat hudbu a videa v kuchyni a také ovládat kuchyňské spotřebiče a chytrá zařízení. Díky displeji hladce integrovanému do dveřního panelu a vysoce estetickému designu a minimalizovaným rámečkům je tzv. "Bespoke Family Hub" schopen zapadnout do jakéhokoli prostoru.

Další inovací pro chladničku Samsung Bespoke je funkce "Beverage Center". Toto nápojové centrum s dávkovačem vody obsahuje 1,4 litrový džbán na vodu s funkcí "AutoFill" (automatické plnění) a také duální automatický výrobník ledu. Pro potraviny pak režim "FlexZone" nabízí pět různých teplotních režimů pro udržení ingrediencí, jako je maso, mořské plody, ovoce a zelenina, při optimální teplotě.

Také na CES 2022 byla přestavena služba "SmartThings Cooking" díky které mají uživatelé dostávat doporučení receptů a informace, které jim pomohou ušetřit čas na přípravu i vaření. SmartThings Cooking doporučí recepty, které odpovídají vašemu vkusu a dietním omezením, a poté vytvoří odpovídající jídelní plány. Během vaření také odesílá pokyny k receptu přímo do synchronizovaných varných zařízení Samsung. Režim "Whisk’s Food AI" pak i doporučí váš personalizovaný recept a jídelní plány na základě vašich chutí, dietních potřeb a potravin, které máte po ruce. Tato služba má umožnit pohodlné nakupování potravin prostřednictvím sítě Whisk.

Zajímavostí v oblasti servírování pokrmů a zábavy při jídle pak bylo na Samsung stánku prezentováno i použití univerzálního projektoru "The Freestyle", kterýý umožňuje i upevnění na strop a vytváření "elektronických" ubrusů či i animací na desce stolu.

Závěr

Jak je patrné, firmy se snaží stále vymýšlet další a další digitální "vychytávky", které mají přispět k automatizaci a digitalizaci domů a domácností. Je tak jen na zákazníkovi, zda tento koncept "chytré automatizované domácnosti" vyznává a vyžaduje, či nikoliv. Až budoucnost ukáže, co se ve skutečnosti vyplatí a bude užitečné a co ne.

Odkazy:

Hodnocení článku: