Jste zde

Nové senzory Panasonic na MSV 2019

Mezi novinky průmyslové divize společnosti Panasonic v oblasti senzoriky patří miniaturizovaná PIR čidla pro automatickou detekci přítomnosti osob a tím i pro řízení zařízení a pak nejnověji i přesné laserové senzory s plochým paprsekem s hodnotou opakovatelnosti měření 1 µm.

Stupeň automatizace ve všech oblastech našeho života neustále roste. Dalším krokem pak jistě je minimalizovat viditelnost samotné technologie. Každý rád využívá inteligentního přepínání světel, automatického otevírání dveří nebo inteligentního ovládání klimatických prvků v závislosti na přítomnosti člověka nebo přesněji detekoval přítomnost malých předmětů při manipulaci nebo výrobě. V tomto směru vyvíjí svoje novinky i firma Panasonic Electric Works Europe AG.

Nový nízkoprofilový snímač pohybu PaPIR

Panasonic vyvinul novou generaci technologie nízkoprofilového PIR snímač pohybu typu PaPIR pro různé moderní detekční aplikace, jako například inteligentního přepínání světel, automatického otevírání dveří nebo inteligentního ovládání klimatických prvků v závislosti na přítomnosti člověka.

Senzorům PaPIR se podrobně věnuje i článek na vyvoj.hw.cz

S maximální výškou pouze 10,9 mm, což znamená zmenšení o 24 % ve srovnání s nejmenším existujícím typem v rámci řady EKM, minimalizovala viditelnost samotné technologie. V kombinaci s velkou detekční plochou 8,5x8,5 m při instalační výšce 3 m instalační výšce, nejlepší tepelnou stabilitou ve své třídě a třemi dostupnými barvami objektivů, je nový nízkoprofilový typ tou nejlepší volbou snímače pohybu pro např. inteligentní svítidla, inteligentní LED žárovky a termostaty, téměř neviditelné IP kamery, reklamní panely, displeje a televizní obrazovky a další IoT zařízení.

Touto novou technologií pak rozšiřuje rodiny senzorů PaPIR EKMC se spotřebou proudu v pohotovostním režimu jen 170 µA a i EKMB s extrémně nízkou spotřebu proudu v pohotovostním režimu minimálně 1 µA, který je ideální pro bateriově napájené aplikace. Pro optimální použití ve všech individuálních aplikacích je k dispozici nízkoprofilový typ EKM buď s digitálním výstupem s přednastavenou citlivostí nebo analogovým výstupem s nastavitelnou citlivostí. Průměr objektivu je pouze 9 mm a dostupné barvy objektivu jsou bílá, perleťově bílá a černá.

Nový laserový měřicí senzor  HG-T s opakovatelností 1 µm

Laserové jednocestné senzory řady HG-T pracují jako optické mikrometry, které umožňují vysoce přesné sledování širší oblasti.  Senzory jsou proto snadno použitelné pro velmi přesné měření a přináší mnoho nadstandardních funkcí,  například v tiskařském průmyslu, při hlídání hrany elektrod akumulátoru, pro kontrolu průměru a polohy závitů nebo drátů, detekci waferů naskládaných na sebe, vedení průsvitných filmů, měření otvorů v dílech motoru nebo měření tloušťky materiálů, jako jsou fólie nebo textilní pásy.

Jednocestný senzor řady HG-T pracuje s pásovým laserovým paprskem o výšce 10 mm pro měření plochy, např. pro kontrolu okraje hrany. Senzor dosahuje opakovatelnosti <1 µm a lineárnost je menší než ± 12 µm v celém měřicím rozsahu. Senzor snímače má rozsah snímání až 500 mm, což znamená, že lze realizovat větší množství a rozmanitost aplikací než snímače s kratším dosahem. Volitelné boční zrcátko umožňuje odklonit paprsek o 90° a funkce vyrovnání paprsku výrazně zjednodušuje a zkracuje uvedení senzorů do provozu.

Řada HG-T je dodávána se dvěma různými snímacími hlavicemi, které se liší pouze rozměry (tenký typ je o 10 mm užší než standardní typ a dobře zapadá do strojů s velmi omezeným prostorem).

  • Standardní typ:
    • Vysílač: 8 x 30 x 60 mm (Š x V x H)
    • Přijímač: 8 x 30 x 60 mm (Š x V x H)
  • Úzký typ:
    • Vysílač: 8 x 30 x 60 mm (Š x V x H)
    • Přijímač: 8 x 20 x 60 mm (Š x V x H)

 Hlavice senzorů se jednoduše zapojí do řídicí jednotky a tím je instalace hotova. Systém řídící jednotky i automaticky detekuje, zda je vysílač a přijímač správně připojen.

Řídicí jednotka je standardně vybavena proudovým/napěťovým výstupem, který lze tak zvolit podle požadavků aplikace. Externí vstupy umožňují uživatelům řídit laserové vyzařování, resetovat zařízení nebo ukládat data během procesu. Řídicí jednotka podporuje vysokorychlostní vzorkování na frekvenci až 2kHz. Díky filtrům a funkcím jako jsou detekce hran, kontrola intenzity světla a průměrování naměřených hodnot (až 1024) jsou měření velmi spolehlivá. Tyto funkce vám umožní včas rozpoznat, kdy proces měření již neběží hladce a systém je třeba upravit. Systém master-slave umožňuje snadné připojení až 15 senzorů v sérii. Dalším rysem, který zvyšuje snadnost použití, je možnost kopírovat nastavení z hlavního do podřízených jednotek. LED dioda signalizuje, že probíhá kopírování.

Závěr:

Vývoj senzorů stále směruje k stále větší miniaturizaci, ale současně stále většímu rozlišení a přesnosti měření. Zajímavé novinky pak lze i letošní rok vidět na Mezinárodním Strojírenském Veletrhu 2019 na výstavišti BVV v Brně.

Odkazy:

Novinky firmy Panasonic Electric Works Europe můžete v nejnovější podobě vidět také na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně od 7. do 11.10.2019. 
Mezinárodní strojírenský veletrh je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, s každoroční účastí více než 1 600 vystavovatelů a 80 000 návštěvníků. Ze zahraničí přijíždí přes 50% vystavovatelů a 10% návštěvníků. Hlavním tématem MSV je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby, jeden z hlavních směrů inovačního procesu. V roce 2019 se MSV zaměří také na investiční příležitosti, tedy Start up projekty, nové nápady, inovaci jako příležitost k investicím.
https://www.bvv.cz/msv/msv-2019 

Hodnocení článku: