Jste zde

Ceník a konfigurátor Andromeda pro měniče Sinamics v roce 2015

Z původního požadavku na rychlou informaci ohledně nějakého typu a ceny měniče 7,5kW jsme dospěli ke konfigurátoru Andromeda, který nám tuhle a spoustu dalších informací nabídl v podstatě ihned.

Že něco takového existuje, jsme měli zasunuto někde v podvědomí z různých školení a přednášek Siemens, ale jak to bývá, nevěnovali jsme tomu pozornost, neboť to zrovna nebylo "na pořadu dne". Až najednou, pro nabídku nějaké rekonstrukce stroje, ležela tato otázka na stole. Pokud jste registrovaný zákazník Siemens, máte tyhle cenové informace k dispozici v online katalogu, ale pokud ne, tak si nainstalujte Andromedu a budete překvapeni, jak to všechno frčí.

Andromeda je konfigurátor a ceník všech nejběžnějších měničů Siemens SINAMICS řady G a V, v poslední verzi přibyly také vybrané servomotory 1FK7 se zrychleným termínem dodání.

 

Nástroj se stáhne zdarma z českého webu Siemens, takže bude samozřejmě v češtině. Instalace je jednoduchá a raz dva.

 

První spuštění a také každé další kontroluje aktuálnost dat v nástroji, v případě nutnosti doplnění si je automaticky stáhne z internetu.

 

Celý program má jedno jediné okno, naprosto srozumitelné a stačí si zvolit typ měniče. Úplně dole máme v menu ještě položku kontakty, kde si můžeme vybrat třeba nejbližšího prodejce. Vpravo nahoře pak najdeme aktuální kurz na euro a slevu, kterou můžete u prodejců dostat. 

Klikněte si na obrázek pro zvětšení.

 

Navíc při najetí myší na jakoukoliv položku v menu se objeví obrázek měniče s jednoduchou charakteristikou pro rychlou orientaci.

Mimochodem ceny měniče G110 pro menší výkony jsou už použitelné pro různé zabijačkové pohony mlýnků na klobásky jitrnice a podobně. Jen nezapomenout přepojit motor do trojúhelníku.

 

Vezmeme si pro příklad běžný motor 1,5kW a k němu hledáme nějaký měnič. První zkusíme něco z řady G120.

 

Řada G120 se skládá z výkonového dílu, řídicí jednotky a ovládacího panelu. Ty se samy vybírají podle vlastností, které od měniče potřebujete jako tp komunikace, počet I/O, možnost rekuporevat energii atd. Vše se nám automaticky poskládá do tabulky dole včetně objednacích čísel a ceny, nic nemusíme hledat v katalozích. Andromeda defaultně dosadí výkonovou jednotku PM240, pokud si ji ale změníme na PM230, opět automaticky nám zešednou možnosti, které nejdou s touto jednotkou kombinovat. Splést se prakticky nejde. Pro úplnou srozumitelnost i začátečníkům, je vpravo nahoře obrázek z čeho se měnič skládá.

Klikněte si na obrázek pro zvětšení.

 

Zkusíme G120C tedy kompaktní měnič, který se dodává bez základního ovládacího panelu. Stačí jej ale opět zaškrtnout a vše se doplní do tabulky.

Klikněte si na obrázek pro zvětšení.

 

Nebo vybereme měnič z řady V20, který je sice rozměrově větší, ale zase málo hluboký, takže vleze i do menších skříní. Už jsme to využili.

Klikněte si na obrázek pro zvětšení.

 

Nahoře ještě zvolíme z menu ceník a dostaneme seznam všech verzí měniče a dalších dílů.

 

Včetně veškerého příslušenství a důležité tabulky rozměrů, kde ihned zjistíme, kam nám měnič vleze nebo nevleze.

Andromeda si jednotlivé nastavení v typech měničů pamatuje, nejde ale uložit, takže stačí jen přepínat typy měničů a vidíme ihned ceny a sestavy.

 

Funkce export vygeneruje data pro Excel, přímý výstup třeba do pdf zatím není.

 

Asi takto. Funkce tisk se chová stejně, jen ještě otevře okno s tiskárnami aktuálního počítače, odkud již pdf verzi lehce vytvoříme.

 


Závěr:

Celý nástroj je díky instalaci na lokální PC a aktualizaci po spuštění velmi rychlý, nehledá totiž nic na internetu, jede jako raketa přímo z počítače. Protože si Andromeda automaticky kontroluje možné verze složení měničů a příslušenství, nemůžeme udělat chybu a objednat něco špatně, nebo nedostatečně, i když...

Jaroslav Blažek


 

Doplňující odkazy k článku:

Ceník a konfigurátor Andromedahttp://www.siemens.cz/andromeda 

 

Další články o PLC, Scada/HMI, pohonech, software a komponentech nejen pro průmyslové aplikace najdete na http://automatizace.hw.cz 

 

Hodnocení článku: