Jste zde

TEST - levný čítač/časovač ORBIT MERRET OM651UC

Na trhu existuje mnoho panelových přístrojů typu čítač/časovač s velkým displejem, ale jen málo jich má cenu nižší než 3000 Kč. Mezi takové patří i čítač/časovač/měřič frekvence ORBIT MERRET typ OM651UC se základní cenou pod 2600 Kč. Jakou kvalitu má takový levný přístroj ? Popis a pozitivní i negativní praktické poznatky lze najít v tomto článku.

Vyskytnou se aplikace a realizace zakázek, kde najednou a nečekaně vyvstane potřeba měřit počet nebo frekvenci příchozích impulsů, například z výstupu dynamické váhy. Pak se hodí do rozvaděče nebo pultu vestavět již hotový elektronický čítač/časovač. Na českém trhu je jejich nepřeberné množství od různých, více či méně známých výrobců, s různými vlastnostmi. Je výjimečně se však u podobných přístrojů s velkým LED displejem dostaneme s cenou pod 3000 Kč. Přesto však lze takové najít a v případě, že nemáme příliš náročné požadavky, může cena klesnout až na ceny okolo 2600 Kč. Mezi takové přístroje - čítač/časovač patří i model OM651UC české firmy ORBIT MERRET. Právě tento přístroj se mi v rámci nutnosti použít ho do jedné aplikace "dostal do ruky".

Objednávka a výroba na míru

Předtím než začnu popisovat vlastnosti, schopnosti a provedení zmíněného typu čítače/časovače, musím se zmínit o přímém interaktivním on-line výběru vlastností, které chceme, aby přístroj měl. Po objednání, firma Orbit-Merret vyrobí přístroj přesně na zakázku s vybranými vlastnostmi. Cena přístroje tak závisí právě na konkrétním výběru z položek v menu ceníku. Tak lze minimalizovat cenu tak, že vybereme jen ty nejnutnější vlastnosti, jako jsou typy výstupů, typ napájení, barvu displeje apod.

Na webových stránkách lze interaktivně vybrat požadované vlastnosti a dle výběru se ukazuje i konkrétní cena

Mechanické provedení

Pokud jde o vnější provedení, jde o klasický panelový přístroj s velkým červeným nebo zeleným LED displejem, v plastové skříni, která má ze směru displeje krytí IP65 a z okolních směrů pak IP20. Celkové krytí je tak hlavně závislé na rozvaděči či skříni, kam bude implantován. Čítač/měřič frekvence charakterizují následující rozměry:

 


 
  • celkové rozměry: 48 x 96 x 119 mm
  • rozměr čelního panelu: 48 x 96 mm
  • rozměry otvoru pro zasazení: 90.5 mm x 45 mm

K připevnění slouží dva boční posouvací držáčky, které se nasadí a pružným zasakovacím mechanismem přitisknou čelní panel s gumovým těsněním směrem ke stěně rozvaděče/skříně.

Z praktického testování můžu říct, že mechanismu upevnění je spolehlivý v tom smyslu, že dokáže bez problému velmi pevně udržet přístroj v panelu a uživatel se nemusí obávat samovolného vyskočení nebo posunutí držáků. Jejich zpětné odstranění je možné pouze s použitím šroubováku, kterým je nutné přizvednout k tomu uzpůsobené "pacičky". Vnější provedení ze strany displeje ke typicky účelové, tzn. odolné, ale zase ne moc esteticky přitažlivé. To je však daň za nízkou cenu. V případě, že potřebujete a je důležitý na pohled super vzhled, doporučuji se poohlédnout po dražším přístroji.

Postup připevnění čítače/měřiče frekvence ORBIT-MERRET ke stěně panelu

Výbava a el. vlastnosti

Právě možnost volby konkrétního vybavení přístroje přímo uživatelem pohodlně přes internetový portál před jeho objednáním, je obecně velká výhoda výrobků firmy ORBIT-MERRET. Podle volby prvků se pak vyrobené přístroje liší svým označením, z kterého lze výbavu vyčíst. Základ přístroje je totiž typizovaný a pouze podle uživatelem požadované výbavy se deska plošných spojů, software a i skříň vybavený potřebnými prvky. V zadní části plastové skříně, v místě, kde se vyskytují šroubovací svorkovnice pro připojení kabelů, tak můžeme nalézt při základní výbavě měřiče bez výstupů, předlisované otvory pro umístění dalších svorkovnic. V případě požadavku přístroje s výstupy tak výrobce jen doplní svorkovnice a nahraje jinou verzi softwaru a vše ostatní je již stejné jako u základní verze.

Označení objednaného měřidla se liší podle konkrétně uživatelem zvolených vlastností

Základem čítače/měřiče frekvence (dle požadavku) je bezesporu velký LED displej, u kterého lze před v objednacím formuláři bezplatně zvolit barvu červenou nebo zelenou. Po pravdě musím říct, že zelený displej z pohledu pozorovatele svítí méně než červený, při stejně nastavitelné intenzitě (intenzita svícení se mění programově). To je ovšem dáno známou obecnou pravdou okolo běžných LED. Pod displejem je 5 multifunkčních tlačítek, kde každé má přiřazenu konkrétní funkci při pohybu v softwarovém menu přístroje. Provedením jsou měkká gumová a musejí se stlačovat trochu větší silou.

V zadní části měřidla "čouhají" klasické šroubovací konektory pro průřez vodiče do 2,5 mm2. Ty jsou shodné pro všechny vývody, ať již jsou signálové nebo napájecí, třeba pro 230 V - viz níže obrázek. POZOR při návrhu hloubky rozvaděče nebo umístění měřidla. Svorkovnice prodlužují délku skříně o cca 2 cm. V základním (nejlevnějším) provedení přístroje jsou využity pouze napájecí svorky (1,2,3) a svorky vstupů (11 až 16), zatímco zbývající chybí (tj. spínací výstupy a sériové komunikační rozhraní).

Úplná konfigurace vývodů na zadní straně plně vybaveného měřidla

Základní (nejlevnější) provedení čítače/měřidla frekvence je následující:

  • Napájení: 10 až 30 V DC (včetně 24 V) nebo 24 až 240 V AC
  • Displej: zelený nebo červený 7segmentové LED, výška čísel 14 mm
  • Vstupy: 2 vstupy, na kontakt, TTL, NPN/PNP, rozsah až 0…300 V
  • Režimy funkce vstupů: čítání signálů/měření frekvence nebo stopky/hodiny
  • Teplotní koeficient: 60 ppm/°C
  • Přesnost: ±0,01 % z rozsahu (kmitočet) + 1 digit
  • Časová základna: 0,5/1/5/10 s
  • Kalibrační koeficient: 0,00001…99999
  • Filtrační konstanta: 0/0,005/0,01/0,1/1 kHz
  • Přednastavení: 0…999999
  • Watch-dog: reset po 20 ms

Příplatková výbava:

  • Analogové výstupy: napěťové: 0…2 V/5 V/10 V nebo proudové: 0…5 mA/0/4…20 mA
  • Spínaný výstup: komparátor - 2 relé se spínacím (rozpínacím) kontaktem (250 VAC/30 VDC, 3 A)
  • Datová komunikace: sériové rozhraní RS 232 nebo RS 485, rychlost 1 200…38 400 Baud
  • Pomocné napětí: pevné 15 VDC/50 mA

Základní provedení, protože nemá výstupy, je tak hlavně vhodné pro čítání počtu příchozích impulsů a jejich zobrazení nebo měření jejich frekvence, protože časování bez výstupů je jaksi na nic.

Ovládání

Všechny funkce měřidla již od základní výbavy jsou nastavovány prostřednictvím softwarového menu a již zmíněných 5 tlačítek. Na úplně první pohled vypadá menu a nastavování jako jednoduché, ale pokud se do něho ponoříte více, může se stát, že se v něm ze začátku lehce ztratíte. To je nejen můj poznatek, ale i dalších dvou elektrotechniků, který tento přístroj "měli v ruce". Bez přiloženého podrobného papírového manuálu pak nezadáte skoro nic. Na jednu stranu je to zapříčiněno klasickým 7segmentovým displejem se 6 místy pro znaky, na druhou stranu ne úplně optimálnímu ovládání tlačítky. Podle manuálu to vypadá jednoduše, ale najít po paměti nějakou konstantu již tak jednoduché není. Parametry však se nastavují jen jednou za čas a tak to není zas tak výrazný problém.

Dobrá je možnost zapnout nebo vypnout nulování počítadla jedním stiskem tlačítka v případě funkce čítač. Pokud je tato možnost vypnuta je možné provést vynulování pouze "hluboko" v menu přístroje nebo externím vstupem. Dobrá je i možnost chránit vstup do menu heslem, což v provozu s přístupem neznalých osob je důležité. Plus přístroje je i podrobně provedený návod ovládání.

Základní rozdělení rozsáhlého menu přístroje

Závěr

Uvedený typ čítače/časovače/měřiče frekvence patří mezi ty nejlevnější na trhu, ale zároveň ji jednodušší. Pro základní aplikace však spolehlivě postačí a díky přizpůsobení výbavy požadavku zákazníka, zbytečně neobsahuje výbavu, kterou uživatel nepotřebuje a nevyužije a také neplatí. Pro podrobnější informace o produktu si otevřete níže uvedené datasheety nebo navštivte stránky české firmy ORBIT MERRET (www.merret.cz).

Antonín Vojáček
vojacek@ hwg.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: