Jste zde

INSYS MICROELECTRONICS na našem trhu

Již půl roku působí INSYS MICROELECTRONICS CZ na českém trhu. Zeptali jsme se proto jejího českého zástupce, Lubomíra Kuchynky, jak se mu daří prorazit a co vlastně českým zákazníkům může nabídnout

Redakce: Dobrý den, úvodem bych Vás rád požádal, abyste nám firmu INSYS představil a přiblížil nám, na co se firma specializuje.

L. Kuchynka: Dobrý den, naše firma se dlouhodobě zabývá návrhem a výrobou zařízení pro účely datové komunikace. Jedná se zejména o komunikační moduly – převodníky různých typů standardních sítí, jako je analogová pevná linka, digitální pevná linka (ISDN), GSM/GPRS/EDGE síť, Ethernet a WLAN, na standardní sériovou linku RS-232. Primární cílovou skupinou na trhu jsou zákazníci z průmyslové oblasti, konkrétně pak z oboru automatizační techniky. Modemy, které firma vyrábí, jsou ve velké míře nasazovány právě zde, pro účely dálkového monitoringu a ovládání různých řídicích automatů (PLC), měřicích systémů a elektronických zabezpečovacích systémů (EZS). INSYS MICROELECTRONICS CZ, s.r.o. sídlí v Plzni a je dceřinou společností INSYS MICROELECTRONICS GmbH z Regensburgu v Německu.

Redakce: Jak dlouho působíte na českém trhu a jaké jsou Vaše zkušenostiť

L. Kuchynka: česká pobočka je oficiálně zapsána v obchodním rejstříku sice až od prosince minulého roku, ale činnost u nás zahájil INSYS již o něco dříve. Zúčastnili jsme se poprvé MSV 2004, kde jsme zaznamenali zájem zejména o naše modemy pro průmyslové použití, které jsou určeny pro montáž na DIN lištu do rozváděčů. Zajišťujeme plnohodnotnou kvalitní předprodejní i poprodejní podporu zákazníků, budeme se dále věnovat vývoji nových zařízení v oblasti přenosu dat v měřicí a řídicí technice a inovacím současného sortimentu výrobků.

Redakce: O jaké typy modemů mají zákazníci největší zájemť


 

L. Kuchynka: V současné chvíli jsou z hlediska zájmu číslem jedna GSM/GPRS varianty přístrojů. Klasické prodloužení RS-232 prostřednictvím GSM sítě je velmi dobře použitelné kdekoliv. Může se jednat o sběr dat z parkovacích automatů, plynoměrů, elektroměrů, dopravní signalizace, výrobní linky apod. Ve všech zmíněných případech totiž vždy na místě nemusí být k dispozici pevná telefonní linka. GSM varianta je pak pochopitelně možným a také vhodným řešením.

Redakce: Mají Vaše modemy nějaké nadstandardní vlastnosti proti zařízením ze sortimentu v oblasti spotřební elektronikyť

L. Kuchynka: Pochopitelně mají, od spotřební elektroniky se podstatným způsobem liší. Začnu mechanickou specifikací. Za prvé jsou to zařízení, která jsou určena k montáži na DIN lištu (jednoduchým „naklapnutím“). Naše modemy je možné instalovat do prostředí rozváděčů s rozšířeným teplotním rozsahem – některá zařízení mohou pracovat v teplotním rozsahu -20 ° C až +70 ° C. Naše modemy jsou určeny k nepřetržitému provozu 24 hodin denně. Nyní zmíním odlišnost v elektrických vlastnostech:

  • Napájecí napětí je možné volit v rozsahu od 10V do 80V.
  • Některé naše modemy mají integrovány navíc dva digitální vstupy a výstupy(výstupy jsou realizované jako tříkontaktní relé), pomocí kterých lze signalizovat poruchové stavy formou např. SMS na mobilní telefon, resp. je možné na dálku ovládat reléové výstupy odesláním SMS zprávy na modem nebo telefonicky pomocí DTMF tónů.
  • Při napojování PLC na modem je velkou výhodou možnost použití našeho konfiguračního software HSComm. Ten obsahuje námi testovaná přednastavení modemů pro připojení k nejrůznějším typům PLC.
  • Samotná montáž a konfigurace zabere minimum času a funkčnost je zaručena. Naši zákazníci se tedy nemusí otázkou komunikace příliš zabývat a mohou se koncentrovat lépe na samotný úkol.
  • Zachováváme jednotnost komunikace s modemem na sériové lince RS-232. Všechny modemy se ovládají pomocí jednotné sady AT příkazů. PLC tedy nepozná zda komunikuje přes analogový modem, nebo například WLAN (WiFi)

Redakce: Zatím jsme hovořili o hotových zařízeních které jsou určeny k přímé montáži do rozváděčů. Slyšel jsem, že je možné u Vás získat i OEM verze komunikačních modulů, tzv. integrační moduly(i-moduly). Můžete nám přiblížit hlavní výhody a zajímavé vlastnosti řady i-modulůť

L. Kuchynka: Ano, to je pravda, dodáváme i integrační moduly. Jedná se o osazené desky plošných spojů s jednotnými rozměry 56x56mm. Jsou určeny pro návrháře hardwaru, kteří hodlají komunikační prvky integrovat do nově vznikajícího zařízení. I-moduly jsou napájeny 5V (TTL) a dodáváme je v různých variantách. I-moduly tvoří srdce i našich DIN výrobků. Z tohoto důvodu je vyrábíme s jednotnými rozměry a rozložením elektrických kontaktů. Integrační moduly jsou navzájem zcela kompatabilní. Tato zaměnitelnost představuje obrovskou výhodu. Stačí jeden jediný návrh základní desky a typ komunikace je možné volit až dodatečně dle konkrétního přání zákazníka, a to při nulových změnách hardwaru a absolutně minimálních změnách firmwaru navrhovaného zařízení.

Redakce: Vyrábí INSYS také Bluetooth komunikační modulyť

L. Kuchynka: Ano, vyrábíme prvky pro bluetooth komunikaci, dokonce obě dvě třídy, tedy class1 s dosahem do 100 metrů a class2 s dosahem do 15 metrů. Moduly bluetooth jsou k dispozici pouze ve formě zmíněných integračních modulů. Nasazení tohoto typu komunikace do rozváděčů jako externích zařízení se příliš nepoužívá. Pro účely místní bezdrátové komunikace je vhodnější spíše INSYS WLAN serial/bridge.

Redakce: Jsou mezi jednotlivými komunikačními moduly zásadní rozdíly ve funkci, nebo se liší pouze způsobem komunikaceť

L. Kuchynka: Jednotlivé moduly se vyznačují jednotností přístupu k PLC. Všechny naše výrobky se navenek chovají stejně jako modem pro analogovou pevnou linku. Tato vlastnost jim dává velkou míru univerzálnosti, protože téměř každý programovatelný automat je možné analogovým modemem standardně osadit. Lze tedy říci, že ačkoliv je typ komunikace mnohdy od klasického modemu diametrálně odlišný, PLC o typu komunikace nemusí nic vědět a může beze změn v programu pracovat s libovolným typem našeho zařízení (GSM, Analogová pevná linka, Ethernet, WLAN, ISDN, bluetooth).

Redakce: Jaké jsou plány firmy INSYS na rok 2005ť Chystáte nějaké nové produkty, či produktové akceť

L. Kuchynka: V tomto roce hodláme uvést na trh nový výrobek INSYS GSM/GPRS 5.0, který bude umožňovat připojení k PLC přes RS-232, i když jeho program nebude znát TCP/IP protokol. Tento projekt se nazývá GPRS transparent. Dalším krokem bude realizace propojení většího množství vzdálených terminálů přes tzv. „Rendez vous server“. Na toto téma byl uveřejněn na HW serveru článek, který srovnává možnosti GPRS a analogové pevné linky.

Navíc budeme letos opět vystavovat na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde chceme předvést naše výrobky v akci. Návštěvníci se mohou například těšit na aplikaci s logickým modulem Siemens LOGO! nebo na předvedení našeho průmyslového PC INSYS WebCommunicator v roli hlásiče poruch, který je nastavitelný přes webové rozhraní a je osazen analogovým modemem.

Lubomír Kuchynka
lkuchynka@ Insys-tec.de
INSYS MICROELECTRONICS CZ, s. r. o

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: