Jste zde

Spojení Simatic S7 přes USB

Adaptér pro připojení Simatic S7 k PC přes USB port.

Dostal jsem zapůjčen k vyzkoušení, ovšem výsledky a cena byly rozporuplné, proto vznikl následující popis zkušeností. Nejedná se totiž o čisté USB, ale ..

"Univerzální programovací kabel pro S7300/400.Připojení na USB 187kb/s až 12Mb/s. USB+ RS232 9,6-115,2kb/s. LCD displej, automatická identifikace přenosové rychlosti."
Tolik výběr z reklamního prospektu! Jedná se o "no Siemens" produkt, neboť Siemens nabízi vlastní PC adaptér na RS232, který funguje bez problémů!
adapter

 

Na přiloženém CD musíte nejdříve najít driver pro virtuální sériový port, nainstalovat jej a nastavit jeho vlastnosti.
Než jsem jej našel dalo mi to fušku, neboť CD obsahuje spoustu "smetí".
adapter

 

Samozřejmě nastavit v PC/PG interface správný adaptér.
Nejjednodušší část zprovoznění adaptéru.
adapter


 

 

Podle typu portu na PLC zvolíte v PC/PG interface spojeni MPI nebo Profibus DP a jeho vlastnosti.

Bez zaškrnutého "mastera on bus" mě nic nechtělo ani náznakem fungovat.

adapter

Jako "prémii" na CD najdete po delším hledání utilitku, kde se dozvíte vše o Vašem adaptéru a můžete i upgradovat jeho firmware.
Tohle bylo jediné co aspoň trochu fungovalo, i když pravý smysl mi zůstal utajen, neboť prakticky mě zajímá jen připojit kabel a ve Stepu7 kliknout na "status" režim. Vše musí ihned fungovat.
analyzer
 

Závěr : spojení s PLC je na straně PC v podstatě opět jen sériová linka s rychlostí 9 nebo 19kBaud, což je pro praktickou činnost na PLC v "on line" režimu nepoužitelné. Spojení nebylo schopno řádně zaznamenat ve status režimu ani pulsy 0,5Hz.
Navíc spojení neustále padalo (jestli USB driver není zcela OK, nevím) a musel jsem snad 20x restartovat PC, abych aspoň něco vyzkoušel. Vše mi trvalo skoro celý den a výsledek.....

Vzhledem k tomu, že kvalitní PCMCIA karta Siemens CP5511 stojí cca 16000,-Kč, je tento adaptér za cca 10000,-Kč jen hra na nervy. To mi nakonec potvrdili i zapůjčovatelé adaptéru, že skončil v šuplíku.

Dodavatele tohoto "produktu" ani nebudu jmenovat, chcete-li něco na opravdu profesionální práci, tak raději sáhněte pro CP5511 od Siemense, a nemáte-li slot PCMCIA, kupte si raději originál PC adaptér za stejnou cenu.

Hodnocení článku: