Jste zde

TP270 - dotykový panel Siemens jinak než TP27/37

Dotykový panel Siemens TP270 je opravdu trochu jiný než starý TP27/37, takže je zde několik hlavních postřehů. Hlavně mě zajímala komunikace a možnosti nahrávání aplikace do panelu, neboť běží pod Windows CE, což je nejpodstatnější změna proti straším typům.
Siemens TP270

Krabice ve které k Vám panel dorazí je přímo obrovská, bohužel jsem neměl k dispozici digigoto, stálo by to za fotku.

Protože tento panel mám přímo v projektu, půjčil jsem si jej z výroby a vyzkoušel na stole s CPU S7-315DP a verzí ProTool 6.0 + SP1, kde je již tento panel v nabídce zařízení. tp270

Pozor, kabel na propojení s PC přes serial link, je jiný než pro starší modely, Siemens nahradil IF2 konektor 15pin, konektorem 9pin. Ale zapojení je standartní 2-3,3-2,5-5 Z/Z.
První pokus o nahrání po zapnutí panelu funguje bez problémů i na 115kBit, nezapomeňte jen nastavit komunikaci v ProTool na "Serial"

Zatržítko "Enable upload" nechejte zatím volné, bude o něm řeč dále.

 

 


 
tp270

Potom už si můžete vychutnat "blesky" v animaci, která doprovází nahrávání aplikace do panelu. Jako obvykle první nahrání trvá dlouho (přenáší se toho moc a moc), ale potom již je to přijatelné.

 

 

 

 

tp270
 

Pokud v nastaveni WinCE v menu "Ovládací panely" >> "Transfer" necháte vše standartně (hlavně zatržené "remote control" u nastavení komunikace), poté po povelu "download" v Protool se runtime v panelu ukončí a nahraje se tam změněný projekt. Vše opět samo spustí. To je příjemná změna, není nutno již přepínat panel do módu "transfer".

Samozřejmě mód transfer jde zapnout přímo butonem z jakékoliv obrazovky (pokus si tento vyrobíte a naparametrizujete).

tp270

A dále už můžete zvolit pro download projektu do panelu co chcete (viz obr. Set download z menu nahoře). Vyzkoušel jsem ještě MPI (chodilo bez problémů ihned) a PROFIBUS DP. Tam to bylo trochu zamotané, neboť na straně PC jsem musel přepnout nastavení CP5511 do módu "auto" a na straně TP270 v "Ovládací panely" >> "Transfer" bylo stále nastaveno MPI a volba PROFIBUS tam ani nebyla, ale musela se zapnout ještě pod butonem vpravo. Pak se to rozběhlo, ikdyž nastavení "Transfer" ukazovalo stále tvrdošíjně MPI. Chtěl jsem zkusit ještě i USB, ale nesehnal jsem kabel se stejnou zásuvkou na obou koncích (v TP270 je stejný konektor USB jako v PC). Jakmile jej budu mít samozřejmě to vyzkouším, neboť to mě zvlášť zajímalo. Nezapomeňte, že při zvolení jiné komunikace pro download aplikace musíte ručně tuto nastavit i v TP270 v menu "Ovládací panely" >> "Transfer".
 

Nakonec jsem chtěl zkusit upload projektu z TP270 do PC, ale to se mi nepodařilo rozchodit, ikdyž to vypadalo mnohdy nadějně, vždy to skončilo v lepším případě hlášením vpravo a v tom horším došlo k poškození aplikace v panelu, kterou jsem musel znovu nahrát.

A pokud jsem zatrhl "Enable upload" v nastavení komunikace v ProTool, tak jsem nedokázal nahrát aplikaci do panelu, téměř vždy panel "zkolaboval". Spíše jsem ale něco zapoměl nastavit, mělo by to totiž chodit, když je ta funkce v nabízených možnostech.

tp270

 

 

 

Změn je ještě více a více, např. není v nastavování bitu z TP270 již funkce "Set bit když je buton stisknut", ale musíte definovat nastavení bitu při stisknutém butonu a zvlášť resetování bitu při volném butonu, a tak dále. Při použití sériové linky, MPI portu nebo Profibus DP pro nahrání aplikace do panelu, jsem nepozoroval nijak podstatný rozdíl v rychlostech, stačí proto sériová linka, která funguje bez problémů na 115kBitech.

 

Hodnocení článku: