Jste zde

Microcomputing pro Simatic S7-200

Tohle je pěkná věc pro řadu PLC Siemens S7-200. Velmi jednoduchá vizualizace s driverem jen pro S7-200. Jednoduché nastavení, funguje ihned, a po nějaké chvíli uděláte obrazovku s tagy ze Simatiku. Hlavní plus je ale otevřenost pro spoutu software, takže klidně se s tím spojíte z VisualBasicu, C+, atd. Nejedná se o moc známý nástroj. proto se podívejte na podrobnosti.

Po nainstalování jej nenajdete pod Microcomputing, ale PC based control.

Vyzkoušel jsem si poslední verzi, samozřejmě potřebujete autorizaci, ale i bez ní to jede, jen se program občas přeruší a musíte jej odklinknout.
Cena za licenci pro tuším dva S7-200 je cca 195 EUR, a pro pět S7-200 je to o stovku dražší. Znamená to že na jednu linku z PC, připojíte max. 2 nebo 5 PLC S7-200 (obj.č. pro 5 PLC je 6ES78102MU000YX0).
micro

 

Nejdříve spusťte "MicroComputing Configuration" a v záložce Connection spusťte známé "Setting PG/PC interface". Spojení je možné opravdu jen s PLC řady S7-200. Pro Computing nastavte co máte k dispozici, já jsem vyzkoušel variantu CP5511 s Profibus (měl jsem profibus modul EM277 pro S7-200) a taky PPI. Vše fungovalo na první pokus, profibusem na 1,5Mbit a PPI na 185kBit. micro
 

Poté již v "MicroComputing SoftContainer" vytvořte obrazovku dla vlastního gusta. V ukázce z mé aplikace je v podstatě nejdůležitější ten "kontejner" vlevo (PLC se dvěma šipkami), ostatní si můžete měnit jak potřebujete. červenou LED-ku jsem si udělal, protože předdefinované prvky z knihovny se mě vůbec nelíbily.
Můžete ovšem vkládat jen "button", "text", "slider" a "číslo". Všechny objekty můžou být "read", "read/write", dokonce při správném nastavení zobrazíte 16-bit proměnou s desetinou čárkou.
micro
 

Pod objektem "Siemens S7Data Control" (na předchozím obrázku je to ten vlevo hahoře), se skrývá nastavení spojení s PLC. Control engine s bus adresou PLC (další PLC má samozřejmě svůj další objekt s jinou adresou).
Tady se skývá menší úskalí. Nesmíte přepsat "PC name" na něco přívětivějšího jinak dopadnete jako já, s názvem PC1 nebo Notebook, spojení nefungovalo. Musí zůstat <local>.
micro
 


 

A tady již přiřadíme jednotlivým objektům "adresy" v PLC. Můžeme samozřejmě přiřadit všechny známé druhy proměných (V, VW, Inputs, Outputs,...) micro

To je vše, spustíme režim RUN (klávesa F5) a sledujeme jak to vše krásně bliká a ukazuje.
Ovšem to hlavní je, že můžeme přistoupit na objekty z jiných aplikacích vytvořených např. ve Visual basicu, C+ atp. To je ovšem už jiná kapitola, která je poměrně slušně popsána v manuálu, který se rozbalí při instalaci produktu. Doporučuji ovšem k vyzkoušení, je to opravdu bezva. 

Siemens - Microcomputing|


Webové stránky autora

Hodnocení článku: