Jste zde

ABB novinky pro digitální průmysl i Smart home na AMPER 2022

Letošní veletrh AMPER 2022 se již blíží (17. - 20. 5. 2022) a tak je dobré představit některé zajímavé vystavovatele a jejich prezentované novinky. Jednou z firem s velkým stánkem, který určitě stojí za návštěvu, je i české zastoupení společnosti ABB.

Společnost ABB je všeobecně obrovská nadnárodní společnost s velkým množstvím divizí zasahující dnes prakticky do každé oblasti automatizace, měření a regulace, optimalizace, robotizace i prediktivní údržby jak pro chytré domy a domácnosti a extrémně rychle se rozvíjející sektor e-mobility, tak pro lehký i těžký průmysl, včetně těžebních plošin nebo automatizace a řízení kontejnerových lodí. Zde si ukážeme základní letošní novinky, které budou hlavní součástí stánku firmy na letošním Amperu 2022.

Novinky v oblasti Smart home & buildings

Chytré produkty a technologie zvyšují komfort, energetickou účinnost i bezpečnost. Ať už se jedná o inteligentní budovy nebo kolaborativní práci s roboty. Mezi hlavní novinky pro letošní veletrh Ampér pak patří inovace hlavně v oblasti smart řešení pro koncové uživatele i průmysl:

  • ABB-Free @home - nový firmware pro systémové řešení chytré domácnosti ABB-free @home, které nabízí více než 60 funkcí a dokáže integrovat až 150 zařízení v jednom systému. Nejnovější verze 3.0.1 nabízí mnoho vylepšení jak elektromontérům, kteří se systémy pracují a navrhují je, tak koncovým uživatelům chytré domácnosti.

  • ABB i-bus® KNX – RoomTouch® - Novinka z portfolia ABB i-bus® KNX - kapacitní multifunkční ovládací prvek Room Touch ® pro chytré ovládání místností v obytných domech a komerčních aplikacích, jako jsou hotelové pokoje, kanceláře, lékařské ordinace atd. V roce 2020 získal prestižní ocenění Red Dot Award za vynikající produktový design.

  • Designová řada Axcent - barevná kreativita nové designové řady vypínačů a zásuvek Busch-axcent® vyniká použitím autentických materiálů sklo, kov, papír, břidlice, beton.

  • Rozvodnice Comfortline - jsou rozvodnice určené pro bytové účely i do komerčních budov pro zapuštěnou i nástěnnou montáž. Mohou sloužit jako klasické i multimediální rozvodnice s velkou variabilitou a prostorem pro budoucí obměny a rozšíření. Lze je osadit až 288 moduly.

Co je ABB-free @home?

ABB-free @home je platforma chytré elektroinstalace pro moderní bydlení. K modernímu bydlení patří pohodlí a chytrá domácnost zvládne dělat spoustu věcí za vás. Je to jako přenechat starosti o dům někomu jinému, spolehlivému. Chytrý dům plní vaše příkazy a rutinní záležitosti, jako je časové řízení vytápění v jednotlivých místnostech, zatahování a naklápění žaluzií, zavlažování zahrady vykonává automaticky, pohlídá vypnutí spotřebičů a zavře okna, když domov opouštíte. Vše se děje automaticky na základě logických funkcí. Chytrý dům se umí rozhodovat podle aktuálního času, intenzity denního světla, počasí, venkovní či vnitřní teploty apod.

ABB-free @home® má velkou výhodu v tom, že je přizpůsobivý. Nenutí vám funkce, které nepotřebujete. Necháte si nainstalovat jen to, co doopravdy chcete, a kdykoliv později můžete systém rozšířit o další funkce. ABB-free @home® je vstřícný i k budoucím požadavkům na úpravy a změny. Do ABB-free @home lze integrovat svítidla Philips Hue, hudební reproduktory Sonos a dokonce i domácí spotřebiče značek Miele nebo Bosch.

Dotykový panel ABB RoomTouch 5"

Multifunkční dotykový 5“ panel HD IPS KNX je určený jako ovládací prvek místnosti pro vizualizaci a ovládání všech funkcí v systému KNX. Dotyková plocha je kapacitní a displej poskytuje rozlišení 720 × 1280 pixelů. Pro připojení k KNX sběrnici slouží násuvné svorky. Panel primárně slouží pro zobrazení a intuitivní ovládání standardních KNX funkcí jako ovládání osvětlení (spínání, stmívání 4-bitové a 8-bitové v rozsahu 0 - 100 %, ovládací prvek RGBW), topení a klimatizování (zobrazení vnitřní a venkovní teploty, ovládací prvek pokojové teploty, ovládací prvek vnitřní jednotky klimatizace), spouštění scén a zobrazovacích zařízení nebo ovládání audio. Jednotlivé stránky lze chránit pomocí PIN kódu. Pro uvedené účely tak obsahuje i vestavěný teplotní snímač, senzor přiblížení, senzor jasu a vestavěné vstupy, například pro přímé připojení externího snímače teploty (DP4-T-1 / PT1000). Pozorovací úhly jsou 160 ° x 160 ° a je umožněna zapuštěná montáž pomocí samostatné krabice (BOX/U5.1) pod omítku. K napájení slouží externí zdroj 20-32 VDC (SELV) ( např. CP-D 24/2,5) a k uvedení do provozu se využívá software DCA.

Novinky v oblasti digitalizace průmyslu

ABB se snaží přinášet digitální řešení na míru, která umožňují bezpečnější a inteligentnější řízení provozů. Plaforma ABB Ability™ obecně je schopna propojit všechny digitální výrobky a služby (nejen ty od ABB, ale i od zařízení 3. stran) a díky tomu realizovat chytrá a propojená řešení jednodušeji.

Mezi aktuální letošní novinky velmi rozsáhlé platformy Ability například patří následující:

  • System pro M compact® InSite - systém pro měření, sledování a efektivní řízení toku energie (nejen v podružných rozváděčích). Měřiče výkonu InSite pomohou odhalit rizika instalovaného systému už v rané fázi.

  • Zenon Energy Edition (ZEE600) - provádí spojení tradičních řídicích systémů a řešení ABB Ability. Je určen pro primární a sekundární distribuční sítě, ale i chytré budovy, infrastrukturu a další segmenty využívající elektrickou energii. Využívá možnosti komplexní vizualizace, řízení, komunikace a dalších možností. Plně integruje klasické i chytré produkty z portfolia ABB a přináším jim další stupeň digitalizace a tím vytváří nejmodernější řídicí systém na trhu.

  • TruONE - pro případ nutnosti přechodu mezi primárním a záložním zdrojem napájením byl v ABB vyvinut unikátní automatický přepínač zdrojů TruONE®, který zajistí rychlý, hladký a spolehlivý přechod na záložní energii kdykoli a kdekoli. Opírá se o cloudové řešení v rámci ABB Ability.

  • Výkonové jističe SACE Emax a Tmax XT - tyto kompaktní výkonové jističe SACE Emax a Tmax XT jsou navrženy tak, aby maximalizovaly snadnost použití, integraci a konektivitu při spolehlivém zajištění bezpečnosti a kvality. Jsou ideálním řešením pro jakoukoli aplikaci do 6 300 A.

  • Analýza plynů a kapalin - speciální oblastí analytického měření je kontinuální analýza plynů. Analyzátory ABB pomáhají provádět veškerá nezbytná měření ke sledování kvality produktu. Portfolio ABB nabízí řešení pro běžné i zákaznicky náročné aplikace v souladu s příslušnými národními a mezinárodními předpisy a normami na ochranu životního prostředí.

Platforma InSite a ABB Ability

Cloud ABB Ability je cloudová platforma vyvinutá ve spolupráci se společností Microsoft speciálně pro ABB. Když máte připojení na internet, dostanete se na ni z počítače nebo i z mobilního zařízení. Přístup k datům máte tedy prakticky kdykoliv a kdekoliv.

Řada InSite shromažďuje data ze zařízení, jako jsou např. elektroměry (řady A a B), síťové analyzátory (M4M), z ochranných zařízení, jako jsou instalační jističe a proudové chrániče, které jsou dovybaveny pomocnými kontakty a měřicími transformátory proudu typu CMS. Systém můžete snadno začlenit do stávajících instalací bez nutnosti výměny komponent. Můžete ho instalovat buď jako samostatné řešení, nebo integrovat do jakékoli IT infrastruktury, jako například do cloudového systému ABB Ability™ Energy and Asset Manager.

Měřiče výkonu InSite jsou pak nástroj, který v reálném čase nepřetržitě provádí diagnostiku a upozorňuje na možné problémy. Jeho prostřednictvím celý rozvaděč připojíte k internetu a do cloudového úložiště sbíráte data. Například stav a změnu stavu jednotlivých přístrojů v rozvaděči, tok proudu přístroji, informace o přetížení, či naopak odlehčení, nesymetrie a odchylky zátěží, informace o naměřeném odběru energie ze všech měřicích zařízení (i plynoměrů a vodoměrů), z jednotlivých odběrných míst i spotřebičů až do poslední větve. Podle specifických potřeb lze naprogramovat i vlastní akce, které okamžitě reagují na konkrétní události nebo překročení prahových hodnot. Díky této nepřetržité kontrole a při správném vyhodnocení získaných dat lze nejen zvýšit dostupnost dodávky energie, ale i ušetřit až 20 % nákladů. System pro M compact® InSite je řešením pro letiště, nemocnice, datová centra, výrobní provozy, hotely, obchodní a byznysová centra a další komerční objekty jakékoliv velikosti.

Prostřednictvím InSite webového serveru se pak data nashromážděná řídicí jednotkou System pro M® compact InSite, digitálními I/O moduly a proudovými senzory zpřístupňují uživateli. Automaticky získáváte přístup k několika předem nakonfigurovaným stránkám, které vám umožňují sledovat, porovnávat a strukturovat data v reálném čase a historická data. Kromě toho můžete podle svých vlastních potřeb vytvořit a nastavit automatické akce, které pohotově reagují na vámi definované události.

Na webovém serveru InSite najdete následující strukturu:

  • Monitor = monitorování a přístup v reálném čase k údajům ze všech zařízení zabudovaných do systému (řídicí jednotka, I/O moduly, měřiče, atd.).
  • Analyze = analýza dat, přístup k historickým hodnotám a alarmům, export dat podle vybraného období a porovnávání výrobků.
  • Control = řízení kanálů nebo jejich dálkové zapínání a vypínání.
  • Configure = konfigurace hierarchie zařízení, nastavování alarmů, vytváření automatizovaných akcí s využitím logiky „pokud-pak“, a nastavování prahových hodnot.

Novinky v oblasti snižování spotřeby a elektromobility

Pomocí ABB technologií a inovací se snižují emise uhlíku i dopad na životní prostředí. ABB se soustředí na snižování spotřeby energie, zlepšování energetické účinnosti a minimalizaci emisí z průmyslu a dopravy.

  • Energy savestrong - na stánce ABB si budete moci spočítat, kolik energie a peněz byste mohli ušetřit používáním měničů ABB. EnergySave je uživatelsky přívětivý a interaktivní nástroj pro porovnávání řízení AC měniče s tradičními metodami řízení průtoku v různých aplikacích, jako jsou čerpadla, ventilátory a kompresory.

  • Terra HP Gen 3 - 3. generace nabíjecí stanice Terra HP s modulárním výkonem 175-350 kW představuje ideální řešení pro dálniční sítě a nabíjení flotil elektromobilů. Díky technologii sdíleného dynamického DC nabíjení tyto napájecí skříně mohou nabíjet jedno vozidlo výkonem až 350 kW a 500 A nebo dvě vozidla současně výkonem až 175 kW a 375 A.

Závěr

Zde byly uvedeny jen některé novinky společnosti ABB, které bude možné vidět na letošním veletrhu Amper 2022. Ten se koná od 17. - 20. 5. 2022 na BVV Brno. Mnoho dalších zajímavých věcí zmíněno nebylo, jako například i systém prediktivní údržby realizované bezdrátovými chytrými senzory ABB Smart Sensors G2 a vyhodnocovací platformou s umělou inteligencí ABB AssetInsight. O tom však v některém dalším článku...

Odkazy:

Hodnocení článku: