Jste zde

Kuka LBR iisy – koboty s novým OS pro rychlé nasazení do provozu

Kuka vyvinula řadu robotů LBR iisy s cílem usnadnit nasazení robotů v nových aplikacích, které potřebují snadnou a rychlou implementaci. Ve spojení s operačním systémem iiQKA.OS nejsou nutné speciální technické znalosti.

Tři nové modely robotů LBR iisy 3 R760, LBR iisy 11 R1300 a LBR iisy 15 R930 s užitečným zatížením 3,11 nebo 15 kg jsou navrženy pro aplikace jako manipulace, montáž, testování a obsluha strojů. Jak už je v této kategorii robotických ramen zvykem, výrobci jde především o univerzálnost a co nejširší aplikační možnosti bez nutnosti zásahů do systému, a to nejen po hardwarové ale i po softwarové stránce. 
Hardware vychází z klasické konstrukce ruky s výměnnými nástavci. Ty mají v případě řady LBR iisy 24V elektrické ovládání, vhodné nejen pro různé uchopovače, ale také pro senzorové nebo kamerové systémy. Oba roboty lze montovat na podlahu, na strop či na stěnu, a splňují požadavky stupně krytí IP54 - jsou tedy dobře chráněny před prachem a vlhkostí. Koboti jsou řízeni pomocí prostorově úsporného řídícího systému KR C5 s jmenovitým napětím 230 V.
 U kobotů je zásadní bezpečnostní systém, který umožňuje práci bez vyhrazení bezpečnostního pásma. U tohoto typu ramen, která mají možnost ručního vedení i spolupráce s obsluhou je řešena využitím snímačů momentu v kloubech ramen.

Kuka při vývoji samozřejmě nezapomíná na integraci celé výrobní řady, včetně obslužného a supervizního software. U nové řady LBR iisy ovšem používá nový operační systém iiQKA.OS vlastní provenience. Ten je úzce propojen s rozsáhlým uživatelským rozhraním, které je jádrem snadného a rychlého nasazení robotů do provozu.Kuka slibuje, že pro sestavení a nacvičení robota není nutné mít speciální znalosti programování ani robotiky. Programování vedením nebo s využitím funkcí drag-and-drop, učení pomocí ergonomického ovladače KUKA smartPAD mají zajistit rychlé spuštění systému LBR iisy v prostředí malých a středních podniků bez nutnosti větší integrace.

Celá architektura nového operačního systému je postavená na linuxovém jádru a navržena pro rychlý vývoj a vysokou uživatelskou přívětivost: iiQKA.OS poskytne rychle aktualizace a další funkce budou přidány v průběhu času. Nový operační systém bude také podporovat již existující KUKA Robot Language (KRL). To umožní stávajícím zákazníkům, kteří mají zkušenosti s KUKA.SystemSoftware, v příštích letech hladce přejít na iiQKA.OS, a nadále používat své pracovní postupy a kódy.

www.kuka.com/

Nové roboty představí Kuka také na Mezinárodním strojírenském veletrhu, který se koná na brněnském výstavišti od úterý 4. října do pátku 7. října 2022. Veletrhu se zúčastní přední dodavatelé automatizační techniky, elektroniky a robotiky. Společně s MSV se konají i specializované veletrhy IMT, PLASTEX, WELDING, FOND-EX a PROFINTECH. Otevřeno bude denně od 9 do 17 hodin, poslední den do 16 hodin. Vstupenky jsou nejvýhodněji k dostání online.
www.bvv.cz/msv/ 

Hodnocení článku: