Jste zde

Český řídicí systém Poseidon pro automatizaci budov

Systém je určený k efektivnímu řízení osvětlení a stínění a taképro řadu dalších aplikací, například bezdrátový přenos HDO signálu, pro přístupové systémy nebo pro měření teploty, vlhkosti a kvality ovzduší v místnosti.

Enika.cz patří již řadu let k nejvýznamnějším českým výrobcům bezdrátových technologií. Díky vlastní vývojové základně a více jak 30leté zkušenosti v tomto oboru vznikl moderní řídicí systém Poseidon, který se pomocí partnerské síti distributorů velmi rychle úspěšně rozšířil po celé Evropě.

Systém je určený k efektivnímu řízení osvětlení a stínění, avšak vzhledem k jeho vysoké flexibilitě ho lze využít pro řadu dalších aplikačních využití (např. bezdrátový přenos HDO signálu, pro přístupové systémy nebo pro měření teploty, vlhkosti a kvality ovzduší v místnosti). Přináší úspory elektrické energie vynakládané na osvětlení i údržbu, zajistí osvětlení dle hygienických norem i komfort a bezpečné prostředí pro zaměstnance. Umožňuje ovládání i z míst, která jsou pro běžnou instalaci nedostupná, či nebezpečná (mokré prostory, umístění na hořlavé podklady, sklo atd.).

Spolehlivost přenosu je zajištěna vhodně zvolenou frekvencí 868.3MHz, opakováním vysílaného kódu a obousměrnou komunikací zabezpečenou pomocí plovoucího kódu. Vzdálenost přenosu signálu s použitím vhodně zvolených antén je možné uskutečnit až na 3 km. Díky jednoduché instalaci není potřeba speciální proškolení pro elektroinstalační firmy. Portfolio systému obsahuje mobilní i nástěnné vysílače různých designů, přijímače (DALI, (0)1-10V, relé), regulátory osvětlení, senzory pohybu, osvětlení, teploty, vlhkosti, CO2 atd.

Systém nabízí výhodné řešení pro instalace od malých kanceláří, komerčních budov, průmyslu a logistiky s možností integrace do BMS, až po výrobní haly se stovkami svítidel.

Celý systém je zaměřen na moderní design, úspory, bezpečnost, komfort i snadné ovládání!

Nosné prvky systému a jejich použití

Vestavný přijímač Poseidon s DALI výstupem - P8 R DALI N

Přijímač spolu s vhodným vysílačem systému POSEIDON je určen pro řízení smývatelných DALI předřadníků. Přijímač umožňuje i napájení DALI sběrnice. Je uzpůsoben pro vestavbu do svítidel, stropních podhledů a dalších stísněných prostor. Umožňuje využít vlastností DALI sběrnice a nastavit až 4 samostatné skupiny svítidel.

Obrázek 1: P8 R DALI N

Regulátor osvětlení s detektorem přítomnosti Poseidon - P8 LR C

Regulační snímač osvětlení a pohybu je určen především pro ovládání světel prostřednictvím přijímačů systému POSEIDON určených pro řízení stmívatelných předřadníků (P8 R DALI N a P8 R 01-10 N), kdy plynule řídí úroveň jejich výstupů v závislosti na hladině okolního osvětlení. Součástí přístroje je i pohybový senzor, který může automaticky zapínat nebo vypínat svítidla s ohledem na přítomnost osob ve sledovaném prostoru.

Obrázek 2: P8 LR C_RAL

Průmyslový regulátor osvětlení s detektorem přítomnosti - P8 LR HF

Průmyslový senzor pohybu v krytí IP 67, montážní výškou do 18 m s integrovaným regulátorem osvětlení umožňující zpětnovazební nebo křivkovou regulaci. Senzor je dostupný s kruhovou nebo obdélníkovou snímací charakteristikou s možností definice prostoru pomocí krycí clonky.

K dispozici je i varianta P8 LR HF DLM s výstupem DALI. Přístroj pak zároveň zabezpečuje i napájení sběrnice až pro čtyři nezávislé skupiny svítidel.

Obrázek 3: P8 LR HCF

Ethernetové rozhraní systému Poseidon na DIN lištu - P8 GWA DIN

Slouží pro implementaci systému Poseidon do nadřazených systémů nebo umožňuje jeho ovládání z počítače, tabletu i mobilního telefonu. Lze tak přímo ovládat jednotlivé přijímače, získat informaci o stavu jejich výstupů nebo naměřené hodnoty z bezdrátových senzorů pro další zpracování. Nespornou výhodou je možnost konfigurace celé instalace prakticky odkudkoliv pomocí SW  Poseidon Asistent. P8 GWA DIN je možné spojit skrze ethernetový kabel s dotykovým panelem. Panel je vhodný pro vizualizaci, ale i pro ovládání aplikace.

Obrázek 4: P8 GWA DIN

Software pro konfiguraci a správu bezdrátových Instalací - Poseidon Asistent

Pomocí tohoto programu lze přehledně a pohodlně konfigurovat prvky bezdrátového systému ovládání. Slouží pro nastavení vlastností přijímačů a zároveň všech jejich funkcí. Navíc poskytuje další funkce, které nejsou běžně přístupné programovacím tlačítkem na přístroji.

Umožňuje tvorbu a úpravu vazeb mezi vysílači a přijímači. Pojmenování a třídění jednotlivých

prvků dle různých kritérií usnadňuje práci zejména v rozsáhlejších instalacích. Poskytuje tak ideální nástroj pro správu celé bezdrátové instalace.

Video návody: https://www.enikaposeidon.cz/videonavody/

Enika.cz nabízí pravidelná školení pro projektanty a elektroinstalační firmy, technickou podporu a zpracování návrhu řízení zdarma!

Významné projekty u nás i v zahraničí:

Bořislavka (Praha), Centrum Černý most, Radnice Praha 12, Sídlo společnosti Merida (Nehvizdy) 
ShAKe Building (Lille, France), KPMG (Paris),
La Grande Arche de La Défense (Paris), SKY TV Building (Milano)

Více na: www.enikaposeidon.cz

Hodnocení článku: