Jste zde

Chytré brýle pomohou zvýšit rychlost produkce a servisu

Řešení Konica Minolta umožní firmám zkrátit čekání na servisní zásah z průměrných 8 hodin na 15 minut, snížit náročnost technického zaškolování zaměstnanců nebo náklady spojené se servisem zařízení.

Konica Minolta uvádí na český trh chytré brýle AIRe Lens fungující na principu rozšířené reality. Ty umožňují zobrazovat jednotlivé výrobní kroky či servisní postupy v reálném čase přímo před očima pracovníka. Výrazně tak zkracují procesy na montážních linkách a zjednodušují poskytování servisních služeb. Výsledkem je růst efektivity, pokles nákladů a chybovosti. AIRe Lens byly již úspěšně otestovány ve firmách Siemens, Honeywell a AZ KLIMA (skupina ČEZ ESCO). V České republice jako v jedné z prvních zemí EU budou chytré brýle v prodeji ve druhé polovině letošního roku.

Chytré brýle AIRe Lens přináší nové přístupy také v oblasti servisních činností.  Zajímavé je razantní snížení čekací doby na servisní zásah, která v ČR při aktuální dopravní dostupnosti představuje průměrně zhruba 8 hodin. S cílem zlepšit služby technické podpory byly od září do prosince 2018 testovány v pilotním programu společnosti AZ KLIMA (člen skupiny ČEZ ESCO), s partnerem projektu, společností Aconte. Princip zefektivnění servisu spočívá v online komunikaci technika na místě závady s expertem, který může z jedné centrály pomáhat mnoha méně zkušeným kolegům. Specialistovi se v takovém případě na notebooku zobrazí vše, co vidí technik na místě. Tomu se naopak před očima, tedy na displeji brýlí, zobrazuje správný postup doporučený odborníkem. Vše je samozřejmě doplněno hlasovou komunikací a možností použít k práci obě ruce.

Stěžejní část AIRe Lens umístěná na hlavě váží pouhých 35 gramů a skládá se ze zobrazovacího displeje před jedním okem uživatele a kamery umístěné na obroučce brýlí. Součástí zařízení je rovněž výpočetní jednotka umístěná v malé krabičce, kterou lze upevnit za opasek nebo na paži a baterie s výdrží až 7 hodin. Výsledkem je tak zařízení odpovídající reálným požadavkům výrobního procesu, které lze pohodlně používat po dobu celé pracovní směny.

www.konicaminolta.cz.

 

Hodnocení článku: