Jste zde

Měření teploty optickým vláknem

Inovativní systém vícebodového měření teploty Sitrans TO500 umožňuje přesné určení teplotního profilu pro optimalizaci procesů. Až 48 měřicích bodů na jedné měřicí sondě nabízí lepší využití prostoru reaktoru díky kompaktním rozměrům sondy. Řešení je vhodné zejména pro chemický průmysl.

Společnost Siemens uvádí na trh inovativní měřicí systém pro měření teploty vláknovou optikou s názvem Sitrans TO500. Je současně prvním přístrojem využívajícím optickou vláknovou mřížku (FBG) pro měření v průmyslovém prostředí. To znamená, že je vhodný pro použití v náročných podmínkách v chemických technologiích a při vysokých teplotách a v prostředí s nebezpečím výbuchu.
Nový systém zlepšuje produktivitu i kvalitu produktu a eliminuje rizikové provozní stavy například typu lokálního přehřátí. Navíc díky tomu, že je schopen precizně určit teplotní profil, systém umožňuje zavčas odhalit kritické provozní stavy a zavést protiopatření. To prodlužuje životnost technologie a zlepšuje výtěžnost reakce.
Nový měřící systém umožňuje komplexní měření teplotního profilu a určení přesné pozice kritických teplot v prostorově rozměrných aparátech, například v trubkových reaktorech nebo reaktorech s trubkovým svazkem. Proto je měřicí systém vhodný zejména pro chemický průmysl.
Spolehlivé určení teplotního profilu v katalytickém loži je při katalytických procesech klíčově. Má výrazný vliv na průběh reakce, kvalitu chemické přeměny a proces stárnutí katalyzátoru. Cílem je, co nejdříve odhalit oblasti s nadměrnými teplotami („hotspoty“) a naopak místa, kde reakce neběží, a v případě potřeby provést úpravu, například optimalizaci proudění, a tím i reakčních procesů.
Sitrans TO500 disponuje velkým počtem měřicích bodů (až 48 na jedné měřicí sondě) a malým průměrem senzorové části. Díky tomu lze použít v aparátu ochranné jímky s menším průměrem.
Sitrans TO500 dokáže vyhodnotit 48 bodů v každém ze svých čtyř kanálů (celkem tedy 192 měřicích bodů), čímž nabízí precizní určení teplotních profilů s vysokým rozlišením. Tato nová forma měření teploty již byla úspěšně otestována několika zákazníky v chemickém průmyslu.

www.siemens.cz
 

Hodnocení článku: