Jste zde

Zajímavost / novinka - Termokamera pro sklářský průmysl

Speciální termokamera thermoIMAGER TIM G7 umožňuje měření teploty tenkých skleněných ploch bez ovlivňování zářením, které prochází měřeným materiálem, tedy i na tenkých skleněných tabulích.

Výroba skla představuje jedinečné výzvy pro snímače a měřicí systémy. Zvláštností tenkého skla je propustnost infračerveného záření (transmisivita). Tato vlastnost je zdrojem významných problémů při přesném bezdotykovém měření teploty. Společnost Micro-Epsilon uvedla  na trh průmyslovou infračervenou kameru, která dokáže spolehlivě měřit teplotu tenkého plochého skla a tak najde uplatnění při výrobě skla a displejů.

ThermoIMAGER TIM G7 je průmyslová termovizní měřicí kamera vyvinutá speciálně pro aplikace ve sklářském průmyslu. Vlnová délka 7,9 μm umožňuje měření tenkých skleněných ploch bez ovlivňování zářením, které prochází měřeným materiálem, tedy i na tenkých skleněných tabulích. Pokud je na povrchu skla lesklá vrstva, lze pomocí dalšího referenčního pyrometru přesně nastavit infračervenou kameru.

Termokamera TIM G7 s celkovými rozměry 46 x 56 x 90 mm s krytím IP67 má měřicí rozsah od 200 do 1500°C s přesností +/- 2 °C. Režim liniového teplotního skeneru usnadňuje měření profilu nekonečných skleněných pásů.

V nabídce jsou dva objektivy s úhlem záměru 62° a 38° (fokální vzdálenost f = 8, resp. 15 mm) a pro snímání se zde využívá nechlazený detektor FPA snímač o velikosti 17x17 μm poskytující rozlišení 382 x 288 bodů. Snímková frekvence je 80 Hz. Bez chlazení je možnost použití až do teploty okolí 70°C, s chlazením pak až do teploty okolí 240°C.

S termokamerou TIM G7 se dodává analytický software s širokou nabídkou online a offline nástrojů pro PC, se kterým je termokamera propojena přes USB rozhraní. Procesní rozhraní a software TIM Connect poskytují různé možnosti připojení k řídícímu systému.

Příklad měření vyhodnocení teploty s PC software TIM Connect.

Odkazy:

Hodnocení článku: