Jste zde

TEST: Odolný hlasový IP komunikátor Helios IP Safety

Potřebujete snadno, ale velmi spolehlivě v průmyslu či dopravě realizovat prostředek nouzového / tísňového hlášení vážných situací? Pak nouzový hlasový interkom 2N Helios IP Safety je přesně jedna z možností, jak toho dosáhnout. Velmi odolné kovové zapouzdření s vnitřní moderní elektronikou s ethernetovou komunikací a webovým serverem po on-line nastavení z webového prohlížeče libovolného PC.

Hlasový interkom Helios IP Safety

Helios IP Safety je nouzový hlasový interkom české společnosti 2N TELEKOMUNIKACE a.s. pro venkovní a průmyslové prostředí, který umožňuje v případě potřeby / nouze zajistit obousměrnou hlasovou komunikaci přenášenou prostřednictvím internetové telefonie VoIP. Interkom používá pro navázání hlasového spojení standardní SIP protokol, který zajišťuje kompatibilitu s produkty třetích stran a i snadné napojení na libovolný počítač. Lze jím tak snadno, například v rámci výrobní společnosti, realizovat informační či nouzové hlasové terminály, kterou jsou přes buď přes lokální podnikovou síť napojeny na počítač dispečera, mistra, vedoucího provozu nebo i lokálních bezpečnostních složek. Mimo obousměrné hlasové komunikace navíc poskytuje i možnost odesílání informačních i varovných e-mailů, nebo hovorem i přes internet vzdáleně ovládat integrovaný spínací reléový kontakt využitelný například pro otevření dveří, přídavnou optickou či akustickou signalizaci, zapojení či odpojení napájení nějakého zařízení.

Příklady použití hlasového interkomu 2N Helios IP Safety v oblasti průmyslu a logistiky.

Proti běžným standardním interkomům byl vyvinut primárně pro vysokou mechanickou odolnost bez problémů dlouhodobě vyhovující i použití v těžkém prašném i vlhkém průmyslu. Stejně tak ve venkovních volně přístupných prostorách dobře odolává cílenému poškození vandal apod. To je dáno velmi silným kovovým pouzdrem tvořený hliníkovým odlitkem a plně zapouzdřenou konstrukcí reproduktoru i dvojice skrytých mikrofonů disponující třídou krytí IP65 nebo případně až IP69k, která je odolná i proti mytí tlakovou vodou (např. wapkou). Výrazná oranžová barva a podsvícené tlačítka zaručují jeho nepřehlédnutelnost a funkčnost i v krizových situacích.

  

Mechanické provedení odlévaného hliníkového pouzdra interkomu Helios IP Safety je opravdu bytelné.

Pro hlasovou komunikaci slouží výkonný 10W reproduktor, 2 integrované mikrofony a inteligentní potlačování echa zaručují kvalitní a srozumitelný obousměrný přenos hlasu i v hlučných prostředích, jako je průmyslový provoz nebo dopravní infrastruktura. Komunikace se zahájí stiskem jednoho ze dvou volně programovatelných tlačítek, které jsou výrazně podsvíceno modrou barvou. Standardně je u bezpečnostní verze interkomu jedno tlačítko označeno jako SOS a druhé jako INFO, což dává jasnou informaci, co jaké tlačítko použít v krizové a jaké v běžné situaci. Stiskem tlačítka se pak vytáčí nastavené telefonní číslo a současně může například sepnout interní kontakt v zařízení například pro otevření dveří, zapnutí osvětlení či spuštění sirény / alarmu (např. v případě SOS). Funkce interkomu 2N Helios IP Safety je tedy více funkční než jen "jednoduché telefonní přístroj". Navíc díky ethernetovému/internetovému připojení je možné vzdáleně každý interkom samostatně ovládat, přenastavovat a monitorovat jeho funkci.

Po odšroubování čtyřech šroubků se lze dostat pro vstupní kryt pro připojení napájení, ethernetového kabelu do RJ-45 portu a případně napojení spínaného reléového výstupu.

Test vlastností a složitosti nastavení

I když na první pohled vypadá hlasový interkom 2N Helios IP Safety jako velmi primitivní a jednoduchý hlasový aparát, ve skutečnosti se v jeho útrobách nachází sofistikovaná elektronika tvořená výkonným procesorem a SRAM i EEPROM pamětí. Interkom totiž se svým okolím komunikuje prostřednictvím standardního ethernetového rozhraní 10/100 BASE-T se standardním konektorem RJ-45, jako využívají počítače či moderní PLC. Navíc uvnitř každého interkomu 2N Helios běží vlastní webové stránky, které slouží pro kompletní nastavení všech parametrů interkomu snadno z libovolného PC prostřednictvím libovolného webového prohlížeče. Pro nastavení interkomu tedy není nutné na PC instalovat žádný software a nastavení lze provádět zcela stejně z operačního systému Windows, Linux, Android, i Apple.

Základem interkomů 2N Helios IP Safety jsou tlačítka rychlé volby. Pokud uživatel stiskne jedno z tlačítek, dojde k sestavení hovoru na telefonní číslo přednastavené na příslušné pozici v seznamu uživatelů. Pokud tlačítko není přiřazeno žádnému uživateli zadanému uvnitř zařízení, pak je lze stále využít např. v automatizaci nebo pro sepnutí spínače.

Seznam uživatelů (na nastavovací stránce Adresář / Uživatelé)  je tak jednou z nejdůležitějších částí konfigurace interkomu. Seznam uživatelů obsahuje důležité informace o uživatelích, které zpřístupňují funkce interkomu, jako jsou volání pomocí tlačítek rychlé volby, spínání kódového zámku, informování uživatele o zmeškaných hovorech pomocí e-mailů apod. Navázání uživatelů na tlačítka zrychlené se provádí v menu Hardware / Tlačítka. Ve výchozím stavu je tlačítko 1 navázáno na pozici 1 v seznamu uživatelů, tlačítko 2 na pozici 2 v telefonním seznamu atd. Vazby mezi jednotlivými uživateli a tlačítky lze podle potřeby změnit.  

 

V telefonním seznamu lze přednastavit až 10 uživatelů, avšak vždy je možné v případě Helios IP Safety volat jen na dva z nich.

Telefonní číslo může provést spojení prostřednictvím internetového VoIP providera (SIP serveru) prakticky na jakékoliv telefonní číslo na světe nebo naopak lze použít interkom jen lokálně (např. v rámci továrny, firmy nebo domu) společně s jedním nebo několika dalšími IP telefony či interkomy bez tzv. SIP serveru (režim volání tzv. Direct SIP Call). V takovém případě místo telefonního čísla vyplňte SIP adresu volaného telefonu ve tvaru sip:telefonní_číslo@ip_adresa_telefonu.

Osobně jsem vyzkoušel obě možnosti, když jsem pro testovací účely nastavil tlačítko INFO na lokální "Direct call" na Jitsi VoIP software mého notebooku připojeného na s Heliosem společnou ethernetovou síť a zatímco tlačítku SOS jsem si nakonfiguroval na vytočení / vytvoření VoIP  hlasového telefonního spojení přes SIP/IP Telephony service providera. Pro testování jsem konkrétně použil bezplatnou internetovou SIP službu iptel.org, která umožňuje pro testovací účely zdarma si zaregistrovat a provozovat "internetové VoIP SIP číslo". V obou případech jsem se sice dovolal na stejný svůj notebook, ale jednou přímo přes lokální LAN síť a podruhé velkým okruhem přes internet. Obě varianty jsou možné a pracují bezchybně, pouze navazování spojení přes internetového providera trvá o několik sekund déle než pouze přes lokální síť. Stejně tak je možné volat z PC přímo jednotku 2N Helios IP Safety, přičemž lze v nastavení každé jednotky lze zvolit, zda přijetí hovoru má být automatické nebo zda má Helios vyzvánět jako klasický telefon a čekat na převzetí hovoru stiskem jednoho z tlačítek. U automatického přijetí hovoru tedy Helios nevyzvání, ale rovnou se hovor "zvedne" a vzdálený uživatel může z místa Heliosu slyšet okolí nebo hned podávat hlasové informace.

Ukázka SIP nastavení Heliosu a volba funkce automatického příjmu (zvednutí) příchozích hovorů.

Součástí interkomů 2N Helios IP Safety je pak také jeden integrovaný spínač v podobě relé, jehož vlastnosti se nastavují každém Heliosu v záložce "Hardware / Spínače / Spínač 1".  Spínač umožňuje velmi flexibilní řízení různých periferií připojených k interkomu (jako jsou elektrické dveřní zámky, osvětlení, doplňková signalizace zvonění apod.). Spínač může být aktivován buď vzdáleně přijetím sekvence DTMF znaků v hovoru, příchozím nebo odchozím hovorem, nebo přijetím HTTP API příkazu z jiného zařízení v síti (pomocí protokolu HTTP GET request) nebo lokálně stiskem jednoho z tlačítek rychlé volby interkomu Helios. Spínač může signalizovat svůj stav pomocí konfigurovatelného pípnutí, příp. zvoleným uživatelským zvukem.

Přímé sepnutí a rozepnutí relé spínače interkomu Helios IP Safety lze provést i přímo z příkazové řádky libovolného webového prohlížeče odesláním API příkazu "api/switch/ctrl?switch=1&action=on" pro sepnutí, resp. " api/switch/ctrl?switch=1&action=off " pro rozepnutí, na IP adresu Heliosu (v mém případě 10.0.0.140).

Základní parametry 2N Helios IP Safety:

  • Popis: vysoce odolný tísňový komunikátor s VoIP přenosem hlasu
  • Specifikace VoIP:
    • Signalizační protokol: SIP (UDP, TCP, TLS)
    • Počet hlasových kanálů: 2
    • Audio kodeky / protokoly: G.711, G.729, G.722 / RTP / RTSP
  • Zvuková část (Audio): 2 integrované mikrofony, 10 W reproduktor třídy D, Fullduplex (AEC)
  • Připojovací rozhraní:
    • 1x Ethernet 10/100 BASE-T, standardní konektor RJ-45
    • 1x spínaný reléový výstup, zatížení max. 30V/1A
  • Napájení:
    • napájecí vstup 12V DC / 2A / připojení na šroubovací svorky
    • PoE: PoE 802.3af (Class 0 – 12,95 W)
  • Provedení pouzdra: robustní hliníkový odlitek, barva RAL 2004 (oranžová)
  • Rozměry: 217x109x83 mm (v x š x h)
  • Hmotnost: 2 kg
  • Provozní teplota: –40 až +55 ºC
  • Krytí: IP65 nebo až IP69k

Závěr

 Česká firma 2N TELEKOMUNIKACE a.s. se již dlouhou dobu úspěšně specializuje na návrh a výrobu průmyslových, domovních i kancelářských hlasových komunikátorů a interkomů pro dveřní komunikaci a tísňová volání, včetně jejich spojení s kamerovým a RFID identifikačním systémem.

Interkom 2N Helios IP Safety konkrétně představuje provedení určené do těch nejnáročnějších provozů, jakými jsou průmyslové továrny, elektrárny, lomy, doly, chemičky, cementárny apod. Tedy všude tam, kde je nutné zajistit v případě nečekaných situací možnost snadného přivolání záchrany nebo rychlé vyžádání důležitých informací s případným vzdálenou aktivací zařízení, dveří či alarmu. Další důležitou oblastí použití jsou nouzové stanice v dopravě a dopravní infrastruktuře, kde je důležitá nejen vysoká odolnost proti povětrnostním vlivům, ale také proti násilnému poškození vandaly. Integrování moderní TCP/IP technologie ethernetové komunikace umožňují k přenosu hlasu i přidané funkce a vzdálenou správu konfigurace a kontroly provozu, včetně například i automatického nahlášení pokusu násilného otevření a nutnost zajištění servisního výjezdu.

Více informací, bližší technická data, manuály i podrobnější popis možnosti nastavení i mechanické instalace a vestavby najdete podrobně na stránkách výrobce 2N TELEKOMUNIKACE a.s.

Odkazy

Hodnocení článku: