Jste zde

Interface Siemens IM151-7/CPU pro ET200S

Simatic interface modul s integrovaným CPU (na bázi S7-314) pro periferie ET200S skloubí samostané PLC a jeho spojení s nadřazeným PLC přes linku Profibus DP. To vše bez použití dvou PLC a komunikačních procesorů. Optimální pro použití v samostatném zařízení, které vyžaduje přes linku profibus spojení s nadřazeným systémem, což ale není podmínkou, neboť pracuje i jako normální PLC s parametry řady S7-300. Nastavení a několik funkcí je trochu jiné, přenos dat mezi IM151 a CPU probíhá přes PI/PQ prostor.

Na první pohled vypadá jako klasické interface pro ET200S, jen přepínač provozního stavu a štěrbina pro paměťovou MMC kartu (baterie není tedy nutná) prozradí něco navíc. MMC karta se se silnějšími prsty obtížněji vytahuje, ovšem častější manipulace se stejně nepředpokládá.Vyzkoušel jsem proto IM151-7 s uživatelským programem a komunikaci s CPU 315-2DP.

im151_2

V HW konfiguraci poskládáte IM151 stejně jako obyčejnou periferii.
Nesmí se ale zapomenout nakonfigurova DP, neboť tam je skryto všechno nastavení ohledně výměny dat.

im151_1

V záložce "Operating Mode" je pochopitelně jen možnost DP slave a nebo nic, což znamené normální režim jako samostatné CPU a v "Configuration" hlavně oblast výměny dat s nadřazeným systémem.

im151_1

im151_1


 

V detailním nastavení konfigurace I/O prostoru je vidět celý princip komunikace. Je třeba se ale domluvit s programátorem od Masteru (pokud není ve Vašem projektu) na jeho oblasti, což ale není problém. Já jsem to pro přehlednost nechal stejné.

im151_1

Nastavení konfigurace CPU315-2DP, která byla jako master CPU, je obdobné a jen je nutno aktivovat parametry spojení v záložce connection ve vlastnostech ET200S - adresa 26.

im151_1

im151_2

Ohledně nastavení komunikace to je vše. Samozřejmě v programu obou zařízení je nutno si patřičné data vyčíst přes PI/PQ prostor a eventuálně uložit do nějakého DB (mně se osvědčil jeden DB stejný v obou CPU). Hlavně nezapomenout vše řádně nahrát do PLC, máte-li totiž jednu stranu špatně, nejede nic a stále svítí SF event. BF na obou zařízeních. Aby se automat a IM151 "nespadl" do stopu, musí být v PLC ty správné OB bloky.


Co se týče uživatelského programu v IM151-7, tak Vás mohou překvapit (mě osobně dost vadily) dvě nepříjemné věci.

1. "On-line" režim odladění programu je velmi pomalý, změna stavu na logickém vstupu nebyla vidět v on-line dříve než za 1s! Trochu rychlejší děj nebo změna čísla a nic neuvidíte. Nevím jestli je to schválně, nebo je nutno něco speciálně nastavit, všichni co s tím dělali měli stejné zkušenosti.Podotýkám že se jedná jen o prohlížení on-line, samozřejmě zpracování, běh programu a přenos dat je na standardní úrovní jako u kterékoliv CPU řady S7-300 (jinak by nic nefungovalo).

2. Po nahrání programu do IM151 se tento nikam neuloží a po vypnutí a opětovném zapnutí napájení je CPU prázdné jako po vybalení z krabice, nebo s minulou verzí programu. Celý program se musí uložit samostatným příkazem v Simatic Manageru "Download program to memory card", který ovšem nastaví CPU a tím celé zařízení do stopu.

im151_2

Po potvrzení downloadu se hezkou chvilku jakoby nic neděje (jen přesýpací hodiny sypou a sypou) a teprve pak Vám vyskočí okno jestli bylo kopírování úspěšné. Dost to zdržuje a navíc zapomenete-li tohle udělat, tak za pár dní až někdo vypne stroj, tak ... Možná je to ale jen o zvyk.
Zajímavé, že při použití CPU3xx-new s MMC kartou se program ukládá automaticky, nic nemusíte dělat.

im151_2


IM151-7/CPU je rozhodně varianta pro připojení nezávislého zařízení (a též jiného dodavatele) na sběrnici Profibus hlavního PLC při použití standardního programového vybavení Step7. Nabízí se totiž ještě možnost použít S7-200 s Profibus-DP modulem. Na to ovšem je již nutný Step7-Microwin a jste omezeni částečně množstvím dat na tuším 64byte. Další možnost přenosu dat mezi jednotlivými PLC přes "global data" se týká jen MPI linky. Použití komunikačního procesoru a dvou klasických PLC je jistě možné, ale cenově se potom dostanete úplně někde jinde.
Rozhodnutí o použití je již na individuálním posouzení situace, jedno z praktických použití je na regulaci výměníkové stanice a na zařízení u kterého se předpokládá možnost pozdějšího spojení s řídícím PLC Simatic S7. Taky je zajímavá možnost uložit program na více MMC karet a poté jen do IM151 vložit kartu bez nutnosti použití PG nebo notebooku (pokud se jedná o více kusů stejného zařízení).


Webové stránky autora
Automatizace

Jaroslav Blažek
blaja@ post.cz

Jaroslav Blažek
blaja@post.cz
Hodnocení článku: